вівторок, 4 жовтня 2016 р.

"Культурний шок" по-бібліотечному


«Культурний шок» у обласній книгозбірні Буковини, або як зацікавити абсолютно всіх 

Напередодні свого професійного свята Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека імені Михайла Івасюка вкотре здивувала: уже традиційні і улюблені вечірки у форматі «бібліотечного безсоння», або ж ночі в бібліотеці, перетворилися на справжній «Культурний шок»: полювання за книгами, об’ємні фігури з книжкових сторінок, читання при свічках і англомовна «Мафія» – організатори знайшли чим зацікавити абсолютно усіх відвідувачів (від зовсім юних і до досвідчених).
Одна з перших локацій здивувала аншлагом та ентузіазмом: у грі «Побачення з книгою» відвідувачам пропонували загорнуті в папір книги і лише частинку з тексту оприлюднювали, потрібно було вгадати всю книгу. Навіть самі бібліотекарі не сподівалися, що молодий читач відгадає абсолютно усі книги, виставлені для гри. Переможців чекала нагорода – зі спеціальної призової коробки можна було вибрати собі будь-яку книгу.
Оазою запашного буковинського слова зі вмілим і колоритним авторським виконанням стала локація у краєзнавчому відділі ЧОУНБ, де читачі мали змогу зустрітися з Анатолієм Томківим. Гумор, щирість і делікатна філософія – цими рисами проза згаданого вище письменника уже давно відома буковинському (і не тільки) читачеві.
Не менш оригінальним вийшло читання при свічках під мудрим керівництвом Сергія Гакмана. Що цікаво – звучало тут слово і казане, і співане, і багатомовне: українська, румунська, російська, німецька. Попри багатолюдність заходу він вийшов дуже душевним, оскільки кожен декламував саме найближчі та найрідніші тексти, а свічкова атмосфера додала таємничості і душевності. Приємною несподіванкою заходу стали її гості – автори-виконавці Володимир Каверін та Ігор Деменчук, котрі завітали «на вогник» і подарували міні-концерт якісної гітарної музики у суголоссі з професійним співом.
Яскравістю і концептуальністю відзначилася локація у відділі мистецтв, де можна було оцінити авторську фотовиставку, послухати віртуозну гру на музичних інструментах та відпочити душею.
Це один із тих заходів, повністю «виписати» локації якого важко, бо вони були і одночасні, і рівномірні за інтенсивністю. Враження залишилися цілісні – це справді культурний шок, як одна установа зібрала стільки різних (інтересами, віком, родом занять) відвідувачів і кожному з них подарувала індивідуальне свято.
Іванна Стеф’юк
img_0030img_0003img_0005img_0006img_0007img_0009img_0011img_0014img_0021img_0027

Немає коментарів:

Дописати коментар