вівторок, 29 березня 2016 р.

В день 110-ої річниці згадували Клавдію Шульженко.

Кла́вдія Іва́нівна Шульже́нко  — радянська співачка, акторка, народна артистка СРСР (1971).

Народилася 11(24) березня 1906 у родині бухгалтера Головного управління залізниці Івана Шульженка.

Почала виконувати народні пісні в кінці 1920-х рр. У 1923 році стає артисткою Харківського драматичного театру (нині Харківський державний академічний російський драматичний театр імені О. С. Пушкіна). У 1928 році — співочий дебют на сцені Маріїнського театру в Ленінграді. У 1931 році Клавдія Шульженко грає у прем'єрній постановці вистави «Умовно вбитий». Музику до цієї вистави написавДмитро Шостакович, а за диригентським пультом стояв Ісак Дунаєвський. В 1936 році були зроблені перші грамофонні записи Клавдії Шульженко.

Шульженко отримала всесоюзне визнання завдяки виконанню фронтових пісень рос. «Синий платочек»«Давай закурим»«Друзья-однополчане» та ін. На початку війни Шульженко опинилась на Ленінградському фронті, і лише за час блокади Ленінграда дала понад 500 концертів для солдатів. Упродовж війни Шульженко разом з оркестром Володимира Кораллі (Кемпер), її чоловіка уродженця Одеси, гастролювала по діючих частинах Радянської армії. В День перемоги, 9 травня 1945 року Клавдію Шульженко було нагороджено орденом Червоної Зірки.

Після війни Клавдія Шульженко продовжила свою концертну діяльність. У 1971 році отримала звання народної артистки СРСР, 1976-го нагороджена орденом Леніна.
Померла 17 червня 1984-го року у Москві.

Увічнення пам'яті

Поштова марка Росії з серії «Популярні співаки російської естради», 1999
На честь співачки названо астероїд 4787 Шульженко, вулицю та провулок у м. Люботин.
24 березня 2016 року в 110-річний ювілей пошуковик Google присвятив співачці Doodle.

 До ювілею  співачки відділ мистетцв провів ретро-годину, в якій  слухали та дивились у записах концертні виступи Клавдії Шульженко, познайомились із книжковою виставкою по творчості співачки. поділились дитячими спогадами та враженнями.

Немає коментарів:

Дописати коментар