суботу, 20 червня 2015 р.

Броніслав Тутельман

 До ювілею


Кожне місто має свій неповторний образ. Це людське творіння, яке отримує автономну особистісність, стаючи своєрідним alterego своїх мешканців. Чим старшим є місто, тим більш виразним є його мета-ландшафт – це вже не лише утилітарне нагромадження споруд, а естетичний феномен, унікальне свідоцтво творчого бачення багатьох поколінь. Майже в кожного старовинного міста є своє обличчя, а часом і не одне. Адже не завжди яскраво-умовна мова туристичних путівників здатна передати колорит міста, побаченого зсередини, а випадковий зовнішній спостерігач має доступ лише до поверхневих шарів, не володіючи, а часом і не бажаючи оволодіти паролями, що дозволяють розмовляти з містом, зрозуміти його. Для того, щоби почути справжню мову міста, мало в ньому побувати, його треба полюбити, або як-мінімум побачити очима закоханої в нього людини. 
 Саме такі очі у Броніслава Нафтуловича - сповнені великої любові до міста в якому народився, виріс  та пізнав життя.


 До ювілею майстра художньої фотографії в  обласній бібліотеці відкрито експозицію однієї  частини проекту-виставки "Фантазії дзеркала".
Поспілкуватись із майстром прийшли друзі, колеги, представники влади, культурно-мистецькі організації, масмедія. Презентували колекцію, послухали авторське виконання Світлани Шаханової, від душі поспілкувались.

 Ігор Григорович Буркут про нашого гостя:

"Один з наймудріших чернівчан, надзвичайно цікава людина. Кожна зустріч і бесіда з Бумою спонукає до глибоких роздумів і примушує по-новому подивитися на нібито знайомі речі. Можливо, "середовища" у Чернівцях і немає, як вважає Броніслав Тутельман. Але існує особлива атмосфера, і він - один із її основних творців."
В чому феномен  "атмросфери Чернівців? Мабуть в тому, що це - чарівна місцина. Адже тут з людьми відбувається така метаморфоза - якщо ти навіть тут не народився, то тебе не мине "інфекційне захворювання", назва якому - шалена любов до нього - МІСТА ЧЕРНІВЦІ!!!
А тому хто тут вдихнув вперше у легені Його повітря - вже передбачено - або ВЕЛИКА ЛЮДИНА, або Людина, або "людина велика")))
Заздрю туристам - вони вперше бачать велич архітектури МІСТА - вулички, квітники, парки, європейських вихованих та чемних людей (зараз не про винятки), які з любов'ю розповідають про нього - МІСТО!!!
А зі мною все зрозуміло - я народилась, живу і обожнюю ЧЕРНІВЦІ))))
Сьогодні цими ж вулицями блукає Броніслав Тутельман, вихоплюючи своєю фотокамерою неповторну румунсько-австро-угорсько-єврейсько-українську атмосферу цього міста. Художник, який ще на початку своєї блискучою кар’єри знехтував загальною модою тягнутись до столичних центрів і тим самим немало здивував вітчизняний культурний істеблішмент, своїм новим проектом доводить слушність і мудрість свого рішення. 
Ви знаєте, наше чарівне місто має в своїй історії особистості-легенди - Кобилянська, Федькович, Липковська, Руснаки, Миколайчук, Івасюки, Гнатюк та інші. Такою особистістю-легендою став гість нашого "АРТ-КЕМПУ" - п. Тутельман.... Хтось може заперечити??? Не думаю!!! 


Немає коментарів:

Дописати коментар