середу, 27 травня 2015 р.

150-річчя Андрея Шептицького у Чернівцях

Митрополит Андре́й Шепти́цький 
Мирське ім'я  - Рома́н Марі́я Алекса́ндр Шепти́цький. Народився 29 липня 1865, Прилбичі —  помер 1 листопада 1944у Львові) — граф, єпископ Української греко-католицької церкви; з 17 січня 1901 до смерті — Митрополит Галицький та Архієпископ Львівський — предстоятель Української греко-католицької церкви. Належить до знатного галицького роду Шептицьких.
За час свого служіння значно розбудував греко-католицьку церкву як в Україні так і за кордоном. Будучи одним із найбагатших людей Галичини щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства, надавав стипендії молодим митцям. У 1905 заснувавНаціональний музей у Львові і придбав для нього велику к-сть експонатів. Підтримував українську економічну діяльність, сприяв відкриттю кооперативів. Як Галицький митрополит був депутатом Віденського парламенту та Галицького сейму, які однак не часто відвідував.

Зазнавав утисків більшовиків. Зокрема у 1939 році НКВДисти розстріляли його брата Лева і всю його сім'ю у родинному маєткуШептицьких в Прилбичах. Помер 1 листопада 1944 року, його наступником став Йосиф Сліпий.








Вчора, в Соборі Успіння Пресвятої Богородиці в Чернівцях відбувся виступ  Чернівецького Академічного симфонічного оркестру із "Реквіємом" Вольфганга Амадея Моцарта. Екстроважлива подія для всієї свідомої громади міста -  виконання саме цього твору в стінах греко-католицького Собору, що стала другою, після Львову, коли цей твір виконався в приїзд сина великого композитора у Львові.



Виступ високопрофесійного колективу під керівництвом високопрофесійного керівника - диригента Йосипа Созанського.
Високоповажні отці, науковці, прихожани храму, мистецька громада міста, масмедія мали унікальну можливість насолодитись неперевершеним акустичним звучанням  оркестру в стінах храму.

Немає коментарів:

Дописати коментар