середу, 3 вересня 2014 р.

Олекса́ндр Петро́вич Довже́нко



  Народився 10 вересня 1894 році на  хуторі В'юнище, тепер у межах смт Сосниця Чернігівської області —  український та радянський письменниккінорежисеркінодраматургхудожник, класик світового кінематографу.

  Вшанування пам'яті геніального митця, Олександра Довженка, в Україні  переважно було зроблено за часів СРСР та радянської влади: з 1957 року Київська кіностудія носить ім'я Довженка, у 1972-му було затверджено Золоту медаль ім. Довженка «За найкращий військово-патріотичний фільм», у 1960 році створено музей Довженка у батьківській хаті, попри те, що в Україні Довженко був персона нон-грата. Ще за два роки скульптор Анатолій Фуженко  подарував  садибі пам'ятник митцю.


Перші значні кроки по збереженню і вшануванню пам'яті видатного українця були зроблені із здобуттям незалежності України. Вже  є  достатньо вільної можливості побачити фільми Довженка. 
10 вересня — день народження Олександра Довженка — святкується в Україні як День кіно. В цей же день з 1994 року за указом Президента України вручається державна премія в галузі кінематографії імені О.Довженка. У1994 році було створено «Національний центр Олександра Довженка», робота якого зосереджена на двох основних напрямках: збирання та збереження фільмів (передусім національного кіно) та поширення кінострічок (в першу чергу українських), їх популяризація серед населення. У 2006 році центр завершив роботу над виданням фільмів Довженка у форматі DVD. Це   унікальне видання розповсюджене  по всіх бібліотеках України,  як подарунок. В той же час, фільми Довженка на DVD вже  є  в вільному продажу.


2 коментарі:

  1. Довженко - геніальний письменник, кінодраматург та режисер! Чого варта тільки одна його "Зачарована Десна"! Молодець, Люба, що відмітила цей факт у своєму блозі! Респект!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую Наталю!!! Це наша робота - допомагати іншим зберегти пам'ять про наших видатних митців...

      Видалити