вівторок, 28 березня 2023 р.

"Театр, як він є..." до Міжнародного дня театру

 


27 березня відзначають Міжнародний день театру (World Theatre Day), встановлений 1961 року за ініціативою делегатів IX конгресу Міжнародного інституту театру (МІТ) при ЮНЕСКО. Традиційно цей день проходить під девізом «Театр як засіб взаєморозуміння і зміцнення миру між народами».

Діяльність Міжнародного інституту театру, згідно з його статутом, спрямована на «зміцнення миру і дружби між народами, на розширення творчої співпраці всіх театральних діячів світу». Сьогодні Міжнародний інститут театру при ЮНЕСКО – найбільша в світі неурядова організація, що займається виконавським мистецтвом. Національні центри, регіональні ради і комітети представлені в майже 100 країнах світу.

Згадка про перший театральний досвід датується 2500 роком до нашої ери. Перша театральна гра відбулася в Єгипті. У давній Греції театр став формуватися як мистецтво, встановлювалися чіткі визначення трагедії і комедії, а також інших театральних форм.


В Україні театральне мистецтво бере початок з глибокої давнини, коли воно проявлялося в народних іграх, танцях, піснях і обрядах. Починаючи із ХІ століття відомі театральні вистави слов’янських скоморохів. В епоху Київської Русі елементи театру були в церковних обрядах. Про це свідчать фрески ХІ століття Софійського собору в Києві. Перші зразки драми прилюдно виголошувалися учнями київських Братської та Лаврської шкіл (XVI-XVII століття). У XVII-XVIII столітті широкого розмаху набули вертепи – мандрівні театри маріонеток, які виконували різдвяні драми та соціально-побутові інтермедії. У 1795 році був відкритий перший в Україні стаціонарний театр у Львові, в колишньому костелі єзуїтів. У Києві перший стаціонарний театр з’явився у 1806 р., в Одесі – в 1809 р., в Полтаві – в 1810 р.

Інші  театральні форми, які так захоплюють нас в сучасних театрах. Вони характеризуються відсутністю театральних умовностей - найрізноманітніших енергійних режисерських експериментів, пошуків, різкої полеміки, крайніх висловів і постановочних рішень; автентичністю матеріалу – це про матеріали, які відібрані з оригінальних джерел, які характеризуються природністю лексичного наповнення та граматичних форм, показують колорит та особливості народу;  тісним зв’язком актора з глядачем - Акторові дано право користуватися всіма видами сценічного спілкування, і по тому, як актор спілкується на сценічному майданчику, глядачеві стають ясні «правила гри» за якими грає актор; імпровізацією, мобільністю та стислістю. 


 27 березня 2023 року до Міжнародного дня театру відділ мистецтв долучається своїми мистецькими імпрезами та вітає колег із професійним святом. Цьогоріч організували мистецьку зустріч "Театр, як він є..." із провідною акторкою Чернівецького академічного музично-драматичного театру ім. Ольги Кобилянської, заслуженою артисткою України Ларисою Попенко, яка згадувала свої кращі та улюбленіші  ролі за роки роботи в театрі.


 Артист театру та кіно, лавреат численних конкурсів читців Олег Колянківський зробив ракурс в історію інсценізації повісті Ольги Кобилянської "Земля", в якій брав участь та виконував роль родича  родини Івоніки та прочитав уривок з  політичної поеми-містерії "Великий льох" Тараса Шевченка.



Окремою сторінкою прозвучала згадка про видатного актора, режисера, драматурга та театрознавця Василя Василька, якому днями виповнилось 130 років від дня народження.



 Свою творчість продемонстували студенти Чернівецького обласного фахового коледжу мистецтв ім. Сидора Воробкевича -  курс Ганни Шевченко. У їх виконанні відтворено інсценізацію поезій Василя Стуса.



  В заході звучали слова вдячності захисникам ЗСУ, що боронять наші землі від загарбників, артистам, що зі зброєю в руках пішли на війну. Вечір просякнутий почуттями вдячності та щирої поваги до цих людей.

 Модерувала захід Любов Шилюк.


Немає коментарів:

Дописати коментар