пʼятницю, 26 квітня 2019 р.

До 130-річчя Марії Донець-Тессейр

Український голос світової опери


4 травня 1889 року — народилась Марія Едуардівна Донець-Тессейр, українська оперна співачка.
Марія Тессейр народилась у Києві в сім’ї скрипаля Київського симфонічного оркестру Едуарда де Тессейр, француза за походженням. Вона навчалася в Інституті шляхетних дівчат, потім у знаменитій київській Фундуклеївській гімназії, далі продовжила навчання у Віденській та Міланській консерваторіях, була чудовим майстром кантиленного співу.

У 1915—1922 і 1927—1948 роках — солістка Київської опери, з 1935 року викладач Київської Консерваторії, з 1953 року — професор. Серед її вихованців Раїса Колесник, заслужена артистка України, лірико-колоратурне сопрано Віолетта Вотріна та найбільш відома учениця - народна артистка СРСР, легенда української оперної сцени Євгенія Мірошніченко, лірико-колоратурне сопрано.
Виконувала партії: Марильці, Панночки, Оксани («Тарас Бульба», «Утоплена», «Різдвяна ніч» М. Лисенка); Розіни («Севільський цирульник» Дж. Россіні); Олімпії («Казки Гофмана» Ж. Оффенбаха); Антоніда («Іван Сусанін» М. Глінки), Джильди («Ріґолетто» Дж. Верді) та інші.

Майже за 40 років викладання Марія Едуардівна створила свою вокальну школу, де поєднала українські й італійські традиції виховання з власним сценічним досвідом. Про її педагогічну систему видали навіть спеціальний посібник, де констатувалося, що Марія Едуардівна є одним із найбільш поважних вокальних педагогів СРСР. А в 1969 р. фірма «Мелодія» випустила комплект із двох великих платівок під назвою «Уроки профессора М.Э.Донец-Тессейр».
Марія Едуардівна була опецькуватою жінкою, завжди підтягнутою й скромною. Перше, що викликало до неї прихильність — теплі виразні очі й тактовна манера говорити. «Вона завжди усміхалася, була доброзичливою, — згадує її улюблена учениця Є.Мірошниченко, — та коли сердилася — ставало дуже неприємно. Переривала урок, іноді сама розчиняла двері — і в коридор летіли спочатку ноти, потім — ти. Це означало, що з непідготовленим домашнім завданням, із невивченим текстом і творами у клас прийти не маєш права. Однак це було дуже рідко. Ми всі її так щиро любили, що намагалися не засмучувати».Чоловіком Марії Донець-Тессейр був видатний бас Михайло Донець.

До війни подружжя Донців мешкало в будинку, який було зведено на відзнаку 30-річчя творчої діяльності уславленого баса дирекцією Оперного театру, на що український уряд асигнував 20 тис. крб. Особняк стояв на кручі, з якої відкривався чудовий краєвид на Дніпро, великий сад спускався терасами по схилу. В саду був басейн із чудовою постаттю Мефістофеля. У розкішній двоповерховій віллі з вензелем «М. Донець» на фронтоні, збирався цвіт української музичної культури. Тут також гостювали Л.Собінов, І.Козловський, О.Кніпер-Чехова, А.Тарасова, відвідували господаря й високі державні посадовці, зокрема і тодішній прем’єр-міністр України П.Любченко.
У липні 1941 року Михайла Донця заарештували за доносом колег. Він загинув в катівні НКВС страшною мученицькою смертю.

7 січня 1944 Марія Донець-Тессейр заарештована органами НКВС за звинуваченням у співпраці з німецькою розвідкою. Після втручання М. Хрущова 8 лютого звільнена з-під арешту і поновлена у Консерваторії.


Немає коментарів:

Дописати коментар