середу, 30 вересня 2015 р.

Міжнародний день му́зики

Міжнародний день му́зики (International Music Day), був заснований за ініціативою Міжнародної музичної ради (IMC) при ЮНЕСКО, щорічно відзначається у всьому світі 1 Жовтня.

Рішення про проведення Міжнародного дня музики було прийнято на 15-й Генеральній асамблеї IMC в Лозанні в 1973 році.
30 листопада 1974 голова Міжнародної музичної ради, сер Ієгуді Менухін і його заступник Борис Ярустовський звернулися до членів IMC з листом:
Перший Міжнародний день музики, заснований Міжнародною музичною радою, згідно з резолюцією 15-ї Генеральної асамблеї IMC, що пройшла в Лозанні в 1973 р., буде проведено 1 жовтня 1975
Мета цього свята:
- Поширення музичного мистецтва у всіх шарах суспільства;
- Реалізація властивих ЮНЕСКО ідеалів миру і дружби між народами, розвитку культур, обміну досвідом і взаємного шанобливого ставлення до естетичних цінностей один одного.

Альтернативним і більш поширеним є Світовий День Музики - Fête de la Musique, що святкується в багатьох країнах.


Щорічно, у перший день жовтня, у всьому світі відзначають Міжнародний день музики. Це свято було встановлене рішенням ЮНЕСКО з ініціативи композитора Дмитра Шостаковича. Вперше Міжнародний день музики відзначався 1 жовтня 1975 року.
Музика супроводжує людство з найдавніших часів. Споконвіку людина черпає у цьому джерелі натхнення і сили. Взявши початок з архаїчних звуків доісторичних інструментів, музика розвинулась у надзвичайно багату палітру жанрів та стилів, серед яких кожен обирає свій улюблений. Запальні ритми піднімають настрій та підштовхують до дій, спокійна мелодія заспокоює та втішає. Так чи інакше, але музика змушує нас переживати найрізноманітніші емоції, і в цьому її дивовижна сила. Музика не старіє, вона подорожує з нами крізь час, і буде жити стільки, скільки буде існувати людина.
З нагоди Міжнародного дня музики, запрошуємо усіх  на вечір музики "ГАРНОГО НАСТРОЮ", який відбудеться 2 жовтня в обласній науковій бібліотеці, о 17.00. 

Немає коментарів:

Дописати коментар