понеділок, 31 серпня 2015 р.

Тодоровський Петро Юхимович

 Петро Тодоровський
Український і російський кінооператор, кінорежисер, сценарист, композитор. Заслужений діяч мистецтв УРСР (1967). Народний артист РРФСР(1985). Лауреат Державної премії Росії (1995). Лауреат кінопремії «Ніка» в номінації «Честь і гідність» (2003).

Навчався в Саратовському військово-піхотному училищі, учасник Німецько-радянської війни, був поранений, відзначився в боях. Нагороджений орденами Вітчизняної війни І та ІІ ступеня, медалями.

У 1954 р. закінчив операторський факультет ВДІКу (майстерня Б.І. Волчека).

19551972 рр. працює на Одеській кіностудії (оператор, а з 1962 р. – кінорежисер).
За операторську роботу над картиною «Спрага» удостоєний Другої премії на Всесоюзному кінофестивалі у 1960 р.


У 1970 р. дебютував в якості актора в ролі старшого лейтенанта Володимира Яковенка в телефільмі «Був місяць травень» (реж. М. Хуциєв, сценарій Г. Бакланова). Пізніше зіграв кілька епізодичних ролей.
Грав на семиструнної гітарі, імпровізував. З 60-х також виступав як самобутній композитор — автор музики і пісень до фільмів (зокрема, до українських — «Сильніші від урагану» та «Над нами Південний Хрест» на вірші поета Г. Поженяна).
З 1975 р. — кінорежисер на «Мосфільмі».
У 1984 році картина режисера «Військово-польовий роман» (1983) була висунута на премію «Оскар» в номінації «Найкращий фільм іноземною мовою».

Велику популярність здобув фільм «Інтердівчинка» (1989).
У 1998-му поставив мелодраму «Ретро втрьох» — римейк картини А. Роома «Третя Міщанська».
Сценарні та режисерські роботи П. Тодоровського удостоєні безлічі різноманітних призів і премій на міжнародних та вітчизняних кінофестивалях (КФ «Вікно в Європу» у Виборзі, МФ фільмів про права людини «Сталкер» в Москві, КФ російських фільмів у Онфлері, ОРКФ «Кінотавр» в Сочі, МКФ в Женеві, ОКФ «Кіношок» в АнапіПремія «Золотий Овен», МКФ авторського фільму в Сан-РемоКФ «Сузір'я»Міжнародний кінофестиваль у ТокіоПремія «Ніка», МКФ в Анкарі, МКФ у ПразіВсесоюзний кінофестиваль, МКФ у ВальядолідіМКФ у Венеції тощо)[3].
Нагороджений орденами і медалями.
Пішов з життя 24 травня 2013. Похований на Новодівичому кладовищі в Москві.
Сім'я:

Немає коментарів:

Дописати коментар