середа, 19 серпня 2015 р.

ПреображенняГосподнє - другий спас - яблучний

Сьогодні, 19 серпня, православні відзначають свято Преображення Господнього і другий (яблучний) Спас

Свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, також Свято Преображення ГосподньогоПреображенняСвято СпасаЯблучний СпасДругий Спас — християнське свято.
Святкується 19 серпня православними та греко-католиками. Свято Преображення відзначається Східною Церквою з IV сторіччя і є одним із найбільших, після Великодня, дванадесятих свят. Припадає на Успінський піст або Спасівку, проте цього дня дозволяється споживати рибу, олію та вино.
У календар Західної Церкви воно було введене папою Калікстом III в 1457 році і святкується римо-католиками 6 серпня.
У традиції Вірменської Церкви свято Преображення включене до великоднього циклу, є рухомим і святкується в сьому неділю після П'ятидесятниці.


Усі три синоптичних Євангелія містять подібні описи Перетворення Господнього: Матвій 17:1; Марко 9:2; Лука 9:28. Відкривши учням, що Йому слід постраждати, бути вбитим і на третій день воскреснути, Христос завів трьох апостолів — ПетраЯкова й Івана на гору Фавор і преобразився перед ними: обличчя Його просяяло, як сонце, одяг зробився білим, як сніг. Преображення Христове супроводжувалося з'явою старозавітних пророків Мойсея й Ілії, які говорили з Ісусом про Його близький відхід. Усіх їх осінила світла хмарина, і з неї почувся голос: «Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав. Його слухайтеся!».

Свято Преображення Господнього існувало вже в IV ст., про що свідчать повчання і слова Єфрема Сіріна й Івана Золотоустого. Мати Костянтина Великого, свята рівноапостольна Єлена, побудувала на горі Фавор храм на честь Преображення, зруйнований у XII ст. Салах-ад-діном. Піснеспіви на честь свята були написані Іоанном Дамаскином і Космою Маюмським (VIII ст.). Від VI ст. це свято урочисто святкується у Східній Церкві під назвою «Господнього Преображення».
Первісно Преображення святковано в місяці лютому. Одначе тому, що це радісне свято звичайно випадало у часі Великого Посту, а це було незгідне з духом посту й покути, то його перенесено на день 6 серпня (19 серпня за новим стилем). Свято прижилося далеко не зразу і не скрізь. Першими його запровадили в себе східні церкви, з'єднавши з місцевими язичницькими святами, присвяченими збиранню врожаю[2]. На Заході свято ще в XII ст. не було загальним; його заснував у 1457 папа Калліст III, установивши тоді ж богослужбовий чин.


Святкуванням Преображення Церква сповідує по'єднання у Христі двох начал — людського і Божого. Преображення є поява Сина при свідченні Отця в Духові Святому, тобто одкровення всіх іпостасей Святої Трійці. Преображення полягало не у зміні Божественної природи Христа, але у з'яві Його Божества у природі людській. Відповідно до Івана Золотоустого, Преображення відбулося, «щоб показати нам майбутнє преображення єства нашого і майбутнє Своє пришестя на хмарах у славі з ангелами».
За церковним уставом, у цей день пропонується освячення першого виноградного врожаю, з якого буде виготовлятися літургійне вино. Освячення плодів - це характерна риса православного свята Яблучного Спаса. У народі на Спас освячують у церкві яблука, вживання яких до дня Преображення Господнього, згідно з церковною традицією, заборонено.
За народними прикметами, Яблучний Спас означає настання осені й перетворення природи. Прийнято вважати, що ночі після 19 серпня стають набагато холоднішими.
Яблучний Спас ще називають зустріччю осені. Вважається, що це свято покликано нагадати людям про необхідність духовного преображення. За традицією в цей день спочатку пригощали яблуками рідних, близьких, а також сиріт, незаможних, як спомин про поснулих вічним сном предків, і лише потім самі їли.

 Вітаємо всіх із святом!!! Смачного урожаю!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар