середу, 11 березня 2015 р.

Леонід Осика

Крізь призму камери



          «Крізь призму камери» протягом 28 років  роботи в кіно вдивлявся Леонід Осика -  український кінорежисер-постановник. Результатом є 13 повнометражних фільмів та короткий метр «Та, що входить в море». Серед повного метру кіно всі ми знаємо його «Камінний хрест» -  видатний твір українського кіно, «Захар Беркут», «Тривожний місяць вересень», «Гетьманські клейноди» та інші. 

         Творчість Осики виразно віддзеркалює мистецьке піднесення і занепад українського кіно з подальшою спробою відродження  в 90-х і тому становить неабиякий інтерес. Виробництво фільмів різко скорочувалось через економічні причини та відсутність державного фінансування кіногалузі.  Це не дало Леоніду Осиці втілити в життя сценарій фільму «Олекса Довбуш».
         Режисер не належить до найбільш переслідуваних митців, але свідомий свого вибору, він сповідував творчі принципи поетичного кіно, об’єднуючи в знімальних колективах таких же одержимих мистецтвом людей. Заборона поетичного кіно означала заборону напряму і стилю, в якому він працював. В кінці 80-х з’явилась можливість знову звернутись до української літератури -  екранізував твори Михайла Коцюбинського та Богдана Лепкого.


         Леонід Осика  залишається взірцем професійної самовідданості, він не зрікся ідеї в найпохмуріші часи для кіно.
          7 березня 2015 року, в переддень 75-ої річниці від дня народження митця, відділ мистецтв обласної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка підготував  ювілейну розгорнуту виставку-персоналію «Життєва філософія таланту», що вміщує книжкові видання-дослідження життєвого та творчого шляху митця, монографії,  кінодовідники, кіноенциклопедії, періодичні видання та інше.
 Кінодискусія по фільму «Кам’яний хрест» відбулась в рамках творчого спілкування у засіданні клубу «Альтернатива», що діє при відділі мистецтв, дала можливість висловити своє сучасне бачення  вагомості значення поетичного «старого» кіно,  відзначити неперевершену гру видатних акторів та насолодитись миттєвістю, що поєднала молоді душі всіх присутніх в залі юнаків та дівчат.

Немає коментарів:

Дописати коментар