Коли Благовіщення у 2024 році / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Свято Благовіщення у православних християн входить до числа дванадесятих, тобто, дванадцяти найважливіших після Великодня. З переходом Православної церкви України на новоюліанський календар всі дати неперехідних свят змістилися. Розповідаємо, якого числа Благовіщення святкуємо цього року за старим та новим стилем, про традиції дня та чого не варто робити.  

Що таке Благовіщення - суть свята

Благовіщення / мозаїка, Софія Київська

Благовіщення Пресвятої Богородиці - одне з православних свят, присвячене подіям земного життя Ісуса Христа і Діви Марії. Відзначати його почали ще в III столітті, а спочатку воно називалося "Звіщення", "Привітання Марії", "Зачаття Христа".

Благовіщення - це "блага звістка". За переказами, цього дня Діві Марії з'явився архангел Гавриїл і приніс благу звістку, що Вона незабаром народить Спасителя: "Радуйся, Благодатна! Господь із тобою! Благословенна ти між жінками!" Саме з цього моменту і починається втілення в життя задуму Божого - відкрити віруючим дорогу в Царство Боже. 

Епізод, коли архангел Гавриїл сповістив новину Пречистій Марії, є частим сюжетом на церковних фресках. Найдавнішими в Україні є зображення Благовіщення на фресці та мозаїці в Софії Київській, які датуються XI століттям.