четвер, 21 лютого 2019 р.

До 130-річчя Лева Ревуцького


20 лютого 2019 року виповнилось 130 років від дня народження українського композитора, педагога, фольклориста, музично-громадського діяча Лева Ревуцького.

  Зростаючи у творчій сім’ї, музичну обдарованість Лева Миколайовича батьки  виявили рано. Сприяли професійній музичній освіті, переїхавши у столицю.  Згодом систематичні заняття композицією у створеній на базі Київського музичного училища Київської консерваторії дали результати.

 За своє творче життя Левом Ревуцьким створено безліч різножанрових творів  -  від пісні до хорової кантати, від інструментального твору до масштабного симфонічного музичного полотна. Свого часу був  запрошеним на посаду викладача Київського музично-драматичного інституту ім. Лисенка. 

Лев Миколайович  брав активну участь в організації Спілки композиторів України. В цей час композитор написав багато творів для дитячого хору, музику до кінофільмів і театральних вистав, пісні для капели кобзарів, самодіяльних хорів. Багато творчої уваги приділив Ревуцький редагуванню творів інших авторів  -  Миколи Лисенка, Віктора Косенка, Бориса Лятошинського та ін.


Сучасники згадували про Лева Миколайовича Ревуцького: «Його відрізняла непоказна скромність людини, чудово вихованої й позбавленої егоїзму.»


До ювілею корифея української музики ХХ ст. підготовлено інформаційний візит «Лев Ревуцький: реалістичність та народність в композиторських зразках».  В ході зустрічі прозвучали твори Лева Ревуцького : «Колискова» для фортепіано,  хорова кантата «Хустина» на вірші Тараса Шевченка та « Балада» для віолончелі та фортепіано у записах відомих виконавців.



Немає коментарів:

Дописати коментар