середу, 22 листопада 2017 р.

Всеукраїнський семінар-тренінг модераторів молодіжних етноцентрів - 2017

 З 15 по 19 листопада 2017 року в місті Суми  відбувався Всеукраїнський семінар-тренінг модераторів молодіжних етноцентрів. З великою повагою  до організаторів, була учасницею всіх заходів, акцій, тренінгів, лекцій, семінарів та презентацій-спілкувань, що були в програмі. 

Молодіжний етноцентр - місце спілкування і праці, пізнання історії, природи й етніки, платформа громадянської освіти і розвитку громади, розуміння - що таке Україна і хто такі українці. 
Семінар для модераторів крайових молодіжних етноцентрів (офіційна назва - Всеукраїнська акція спрямована на підтримку української мови "Етнопедагогіка") завершився на хвилі всеохоплюючого інтузіазму та переконання в праведності наших намірів. 

Учасники з 16 регіонів України слухали лекції провідних українських етнологів, культурологів, дизайнерів, навчалися на практикумах, працювали в малих групах, мали майстерки з народного мистецтва та автентичних танців і чудові екскурсії, перегляд фільму "Україна споконвічна" про Івана Гончара (Студія "МИ"), зустріч із гуртом "Серпанок". 

Кілька днів інтенсиву - і насамкінець чотири групи створили і в нестандартний спосіб презентували власні проекти етноцентрів, що можуть існувати у різних формах - приватній, громадській, при музеї та при бібліотеці. Лекторами були: блискучий знавець народного одягу Володимир Щибря, дизайнер і співтворець відомого сайту "Рукотвори" Богдан Гдаль (Bohdan Hdal), керівник Української академії фандрейзингу Ruslan Kraplych, успішний проектний менеджер Наталья Криворучко, культуролог Ярина Пузиренко, співкоординатор програми "Голодомор: родинні історії" HREC in Ukraine Віра Аннусова, фольклорист, громадський діяч Сергій П'ятаченко, представник ГО "Гостинець" Андрій Більський та багато інших. 

Свій досвід презентували успішні підприємці та музейники з різних регіонів нашої країни. Кожен учасник отримав міні-посібник. Семінар організували - Мінмолодьспорту та його відділ національно-патріотичного виховання, управління молоді і спорту Сумської ОДА, громадська ініціатива "Український центр етнопедагогіки", Національний музей історії України та інші партнери.

 Як приємно мені згадувати дні нашого перебування в Сумах через вас, дорогі українці -  Тетяна Федосенко, Василь Фоменко, Олександр Бондаренко, Богдан Гдаль, Андрій Більський, Тамара Огданська, Мирослава Татарчук, Володимир Щибря, Віра Аннуська, Володимир Вакула та інші. Ви робили моє перебування на Сумщині приємним, пізнавальним,  творчим, освітнім. Дякую за це кожному з вас!!!Переконана, що ми  були, є та будемо -  щирі, творчі, активні, без вагань готові на героїчні вчинки та самопожертву! Ми справжні і в цьому наша сила!
 Особливо вдячна пані Ярославі Музиченко, яка на своїх тендітних плечах винесла всі підготовчі заходи для достойної зустрічі учасників з усієї України!

Немає коментарів:

Дописати коментар