четвер, 25 квітня 2024 р.

«КВІТИ УКРАЇНИ» в Туреччині

 

ДІАСПОРСЬКИЙ АНСАМБЛЬ НАРОДНОГО ТАНЦЮ «КВІТИ УКРАЇНИ» ВЗЯВ УЧАСТЬ У ФЕСТИВАЛІ В ТУРЕЧЧИНІ

Ансамбль народного танцю «Квіти України», який діє при Українській спілці в Анкарі, взяв участь у Міжнародному дитячому фестивалі в місті Мерсін, який був присвячений Дню дітей в Туреччині.


За повідомленням, упродовж трьох днів діти встигли виступити на різноманітних локаціях і долучилися до традиційного «кортежу», тобто параду, де учасники фестивалю проходять містом у національному вбранні та з прапорами своїх країн.

«Ми раді представляти Україну на такому масштабному дитячому фестивалі. Це чудова нагода для наших талановитих танцюристів показати свої вміння, а турецьке суспільство познайомити з українською культурою», – зазначила хореограф дитячої групи Катерина Ердоган.

Нагадаємо, у Стамбулі в неділю, 21 квітня, відбувся Великодній благодійний ярмарок, організований Товариством взаємодопомоги в Стамбулі, кошти з якого будуть перераховані на підтримку ЗСУ. 

"Я І ФЕЛІКС"

 

ФІЛЬМ ІРИНИ ЦІЛИК "Я І ФЕЛІКС" ЗА КНИЖКОЮ АРТЕМА ЧЕХА ВИЙШОВ У ПРОКАТ 

Про це повідомляє Держкіно.

Українська стрічка "Я і Фелікс / Felix and Me" вийшла у кіно  по всіх кінозалах України.  Повнометражний ігровий дебют української режисерки Ірини Цілик розпочав свій кінотеатральний прокат. 

Фільм розповідає історію про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х. У центрі сюжету – його стосунки із сім’єю, друзями, першим коханням, і з колишнім контррозвідником Феліксом, який служив під час війни в Афганістані. 

Стрічка знята за мотивами книжки "Хто ти такий?" українського письменника та військовослужбовця Артема Чеха, який є чоловіком режисерки.

З повною інформацією про покази можна ознайомитися за посиланням

Фото: Facebook Держкiно

Головні ролі виконали Андрій Чередник — син режисерки та автора книги "Хто ти такий?" та Юрій Іздрик — український письменник і поет. У фільмі також зіграли зокрема Володимир Гладкий ("Дільничий з ДВРЗ"), Андрій Ісаєнко ("Щедрик", "Кіборги", "Захар Беркут"), Анастасія Карпенко ("Як там Катя?", "Лікар Ковальчук") та інші. 

11 квітня дебютна стрічка Ірини Цілик "Я і Фелікс", створена за мотивами роману "Хто ти такий?" її чоловіка, вийшла в український прокат.

Світова прем'єра стрічки, яку знято за мотивами автобіографічного роману Артема Чеха "Хто ти такий?", відбулася на Варшавському міжнародному кінофестивалі, національна – в межах українського конкурсу Odesa International Film Festival.

 Цими днями фільм почав кіношлях Канадою. 

Успішного прокату та до нових фільмів.

24.04.2024

Українська фотографія в Японії

 

«ЯПОНІЯ. ОЧИМА ТА СЕРЦЕМ»: У КИЄВІ ВІДКРИЛАСЬ ВИСТАВКА, ПРИСВЯЧЕНА ЯПОНІЇ

У Музеї історії міста Києва відкрилася виставка «Японія. Очима та серцем». Проєкт присвятили природі, культурі та людям Японії. В експозиції представлено близько 20 творів японської графіки з колекції музею, що у 1978 році місто Кіото разом із Асоціацією художників школи Нанга подарували Києву. Також на виставці можна побачити понад 100 сучасних світлин української фотографині Вєри Бланш, яка знайшла прихисток в Японії.  

«Цією виставкою ми хочемо висловити вдячність Японії за величезну допомогу нашому народу в боротьбі з агресором, за підтримку України на міжнародній політичній арені. У грудні минулого року під час відрядження до Японії нам пощастило познайомитися з колегами з Музею мистецтв KYOСERA міста Кіото – саме ці спеціалісти допомогли ґрунтовно підготувати цей виставковий проєкт, розкривши нюанси музейної колекції японського живопису, що була подарована Києву містом-побратимом Кіото і зберігається у нашому музеї», – зазначила Діана Попова, генеральна директорка Музею історії міста Києва.


Виставка триватиме до 30 червня 2024 року.

"Пісня пісень" ОЛЬГИ ПОГРІБНОЇ-КОХ

 

У ЛЬВОВІ ВІДКРИВАЄТЬСЯ ВИСТАВКОВИЙ ПРОЄКТ ОЛЬГИ ПОГРІБНОЇ-КОХ “ПІСНЯ ПІСЕНЬ”

Малярська творчість Ольги Погрібної-Кох – це комплекс архетипних образів та сюжетів, створених з ретроспективи досвіду, знань, скрупульозного психосамоаналізу.


У експозицію виставки "Пісня Пісень" увійшли 100 малярських творів, пов’язаних у кілька тематичних циклів, зокрема "Пісня Пісень" (2010–2023), "Ренесанс України" (2022–2023), "Дівчата-квіти", "Сеанс гіпнозу", "Ритуали", "Сезони року" та "Колекція бажань" (2013–2014). Усі сім абсолютно різних "змістовних сонмів" об’єднує віддисциплінований, упізнаваний творчий метод художниці, який ґрунтується на сюрреалістичній стилістиці, змішаній із композиційно-колористичними критеріями галицького артдеко, де кожен образ і предмет мають право мандрувати різними часовими порталами та бути свідками різних національних парадигм.

Виставка триватиме до 25 травня 2024 року.

вівторок, 23 квітня 2024 р.

Голос, що лунав від серця. ЛІДІЯ ЛИПКОВСЬКА


До 140-річчя від дня народження української оперної співачки Лідії Липковської, яка народилась в буковинському краю та своїм співом прославила його по всьому світу.


Про її життєве сходження - невдачі та перемоги, жіночу долю та професійне зростання, про сценічний тріум та любов та шану глядача найвеличніших оперних сцен світу.

У відеоподкасті включено запис живого голосу співачки.





четвер, 18 квітня 2024 р.

Міжнародний день пам’яток і визначних місць. День пам'яток історії та культури

 

Міжнародний день пам’яток і визначних місць, або День всесвітньої спадщини – відзначається щороку 18 квітня. 




Свято встановлене для підвищення обізнаності громадськості з різноманіттям культурної спадщини, її вразливістю та необхідністю ефективних зусиль заради збереження її для подальших поколінь. День заснований згідно з рішенням Генеральної конференції ЮНЕСКО (липень 1983 року) з ініціативи Міжнародної ради з питань охорони пам’яток та визначних місць (International Council on Monuments and Sites; ІCOMOS). В Україні цей день називається –  «День пам’яток історії та культури» і встановлений згідно з Указом Президента від 23 серпня 1999 року, його також відзначають щорічно 18 квітня. 

З перших днів війни російські війська цинічно руйнують українську культурну спадщину. Архітектурні пам’ятки, унікальні старовинні будинки, церкви, палаци стають цілями російських обстрілів та ракет.   У дописі зібрано 18 головних архітектурних пам’яток, які зруйнувала росія.



У Міністерстві культури та інформполітики підрахували: за період з 24 лютого 2022 по 25 червня 2023 пошкоджено або зруйновані 664 об'єкти культурної спадщини України. З них пам'ятки архітектури — 211 об'єктів, архітектури й містобудування — 186, історії — 179, історії монументального мистецтва — 18, містобудування і монументального мистецтва — 17, археології — 16. 

На їхню відбудову знадобиться приблизно 100 млрд доларів США. Але за словами заступниці міністра культури та інформаційної політики України Галини Григоренко, насправді це все те, що неможливо просто так відновити чи порахувати у квадратних метрах, тоннах бетону, цегли чи скла. Наші пам'ятки — це те, що зберігає нашу пам'ять, що формує нашу ідентичність, допомагає нам бути суспільством, відрізняти себе від інших національностей та інших країн.

Статистика втрат українського культурного фонду ще не раз буде змінюватися. Адже обстріли українських міст не припиняються. Крім того, інформація щодо стану пам'яток на тимчасово окупованих територіях наразі в повному обсязі недоступна. У МКІП відзначають, повну картину ми зможемо побачити тільки після завершення війни. Станом на сьогодні Україна може лише фіксувати пошкоджені історичні та архітектурні памʼятки. Обстежувати та максимально документувати всі руйнування та збитки. Розраховувати вартості відбудови. Залучати у ці процеси міжнародні організації та закордонних партнерів.

А ще — голосно говорити про всі ті злочини, які чинить на українській землі кремлівський режим. Світ повинен розуміти, що любов росії до культури та духовності — це міф. Систематичне знищення культурних пам'яток російськими окупантами свідчить — Україна воює з країною варварів.

Одещина 

Українські пам'ятки архітектури, які зруйнували росіяни

Поруйнований головний собор Одеської єпархії УПЦ, що перебуває під захистом ЮНЕСКО. Фото з мережі

23 липня росія здійснила один з наймасованіших ракетних ударів по Одесі: терористи випустили по місту 19 крилатих та балістичних ракет. Внаслідок атаки зруйновано Спасо-Преображенський собор, який є об'єктом спадщини ЮНЕСКО. Російська ракета влучила прямо у центральний вівтар собору. Частково зруйновано будівлю храму, перекриття трьох нижніх поверхів, сильно пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони, повністю знищені службові приміщення. У храмі виникла пожежа, а його охоронець отримав поранення. За повідомленнями Одеської міської ради, одна зі стін собору має нестабільне положення і може обвалитися в будь-який момент

Окрім Спасо-Преображенського собору, ударами 23 липня у середмісті Одеси була понівечена велика кількість житлових будинків та архітектурних пам'яток. 

Українські пам'ятки архітектури, які зруйнували росіяни

Одеса, Будинок вчених після ракетної атаки. Фото з мережі

Одна з них — особняк графа Толстого, зведений у 1830 році за проєктом архітекторів Франческо Боффо і Джорджо Торрічеллі, в якому знаходилася обласна організація профспілки працівників освіти й науки України "Одеський будинок вчених". Ракетний удар пошкодив всі зали та приміщення всередині Будинку вчених: через вибух вилетіли вікна та всі старовинні вітражі, часткова провалилась стеля, зазнали пошкоджень меблі, ліпнина, оздоблення тощо. 

Загалом Міністерство культури та інформполітики зафіксувало пошкодження 29 будинків-пам'яток архітектури. При цьому в російському міноборони брехливо заявили, що завдали удару по об'єктах, "де готувалися терористичні акти проти рф із застосуванням безекіпажних катерів", а на самих цих об'єктах "перебували іноземні найманці".

Терористичний акт рф проти головної святині Одеси, що ніяким чином не була повʼязана з військовими обʼєктами, та навколишніх будинків історичного центру міста, де працювали та жили цивільні одесити, став символом руйнувань архітектурних памʼяток України. Проте нищити нашу культурну спадщину російські окупанти почали буквально з першого дня повномасштабного вторгнення.

Чернігівщина

Українські пам'ятки архітектури, які зруйнували росіяни

Пам'ятка історії, колишня будівля Чернігівського окружного суду (збудована 1904 року). Фото з мережі

Вже 25 лютого 2022, на другий день повномасштабної війни, в результаті ракетного обстрілу в Чернігові палало управління Служби безпеки України. Воно розташовувалося у будівлі, зведеній у 1904 році для Чернігівського окружного суду. Внаслідок попадання двох ракет по будівлі СБУ, що є пам'яткою історії місцевого значення, від споруди лишилися обгорілі стіни. Крім того, вогонь повністю знищив архів Служби безпеки. Тут зберігалися значні масиви документальних матеріалів: близько 13 тисяч розсекречених справ репресованих українців та документи радянської спецслужби — накази, листування, особові та агентурні справи ХХ століття.

Українські пам'ятки архітектури, які зруйнували росіяни

Музей українських старожитностей Василя Тарновського, Чернігів. Фото з мережі

Також в Чернігові окупанти знищили будинок Василя Тарновського, пам'ятку національного значення. У цій історичній будівлі розташовувався заснований у 1896 році Музей українських старожитностей, згодом Чернігівський історичний музей, а з 1980-го — бібліотека для юнацтва. Будинок Тарновського пережив обстріли у 1918 та 1919 роках. Вцілів у Другу світову війну під бомбами німецьких нацистів. Але прийшла кремлівська орда і вщент зруйнувала цю будівлю — пам'ятку архітектури XIX століття. 

Сумщина

Українські пам'ятки архітектури, які зруйнували росіяни

Спалена рашистами садиба Кеніга, Тростянець. Фото з мережі

Садиба Кеніга, збудована у 1726 році — комплексна пам'ятка історії та архітектури національного значення в Тростянці Сумської області. У садибі були краєзнавчий музей, картинна галерея і музей шоколаду. Відступаючи від Сумщини у квітні 2022, армія рф підпалила головну будівлю садиби. Окрім того, внаслідок обстрілу постраждало праве крило будівлі, де перебувала краєзнавча експозиція. На щастя музейні фонди вдалося врятувати, але для відновлення зруйнованої росіянами Садиби Кеніга необхідно понад 67 мільйонів гривень.

Українські пам'ятки архітектури, які зруйнували росіяни

Магазин купця Ф. Курила, Тростянець. Фото з мережі

Не пережила російської навали ще одна старовинна споруда міста Тростянець — магазин купця Ф. Курила (1908 рік), яка є найцікавішою в архітектурно-художньому плані споруд торговельного призначення ХХ ст. на Сумщині. Внаслідок російського обстрілу частково знищено фасади та дах пам'ятки архітектури місцевого значення.

Харківщина

Українські пам'ятки архітектури, які зруйнували росіяни

Будинок на Полтавському шляху (1832 рік). Фото з мережі

У Харківській області з початку великої війни росіяни зруйнували та пошкодили понад 100 архітектурних пам'яток. Деякі з них у такому стані, що можуть не дожити до відбудови. На фото вище — 190-річний будинок на Полтавському шляху. Цей двоповерховий садибний будинок у стилі класицизму з великими вікнами другого поверху, балконом, чотириколонним портиком та медальйонами по фасаду обов'язково вказували на всіх планах Харкова першої половини XIX століття. Будівля добре збереглася і до наших днів, однак в ніч на 6 липня 2022 її зруйнували росіяни. Ворожа ракета розтрощила майже всю покрівлю, міжповерхові перекриття, стіни, пошкодила всі комунікаційні мережі. 

Українські пам'ятки архітектури, які зруйнували росіяни

Зруйнований корпус Сільськогосподарського університету у Харкові. Фото з мережі

Через три тижні внаслідок ракетного обстрілу із зенітно-ракетного комплексу С-300 в центрі Харкова постраждав один із корпусів Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. П. Василенка. Від ракетного удару на території університету утворилася вирва 10 на 12 метрів, а історична будівля навчального закладу була частково зруйнована. Також через вибух майже у всій будівлі повилітали вікна.

Понівечена армією рф будівля університету, збудована за проєктом архітектора К. О. Толкунова в 1877 році, є зразком романо-готичного стилю та пам'яткою архітектури місцевого значення.

Українські пам'ятки архітектури, які зруйнували росіяни

Музей Григорія Сковороди. Фото: Харківська ОДА

У селі Сковородинівка на Харківщині внаслідок прямого влучання російської ракети знищено Національний музей Григорія Сковороди. Це був маєток XVIII століття, у якому останні роки свого життя працював та біля якого був похований відомий український письменник та філософ. Тут зберігалися видання творів Сковороди, етнографічні предмети, картини й графічні роботи, пов'язані зі Сковородою, а також деякі особисті речі філософа.

У ніч проти 7 травня 2022 снаряд російських терористів влетів прямо під дах будівлі — спалахнула пожежа, вогонь охопив усі приміщення музею. Колекція вціліла — її перемістили у безпечне місце раніше, а от на відновлення самого музею необхідно зібрати понад 112 мільйонів гривень. Якщо ви хочете стати патроном закладу чи пожертвувати суму на відновлення музею, це можна зробити тут.

Українські пам'ятки архітектури, які зруйнували росіяни

Будівля колишнього Реального училища в Ізюмі. Фото з мережі

До переліку пам'яток Харківщини, які зруйнувала за час повномасштабного вторгнення рф, внесли й будівлю колишнього Реального училища 1882 року, місто Ізюм. Донедавна в ній розміщувався Ізюмський ліцей № 4. Цей будинок став п'ятисотим об'єктом культурної спадщини, який зруйнували в Україні російські окупанти. 

Київщина

Українські пам'ятки архітектури, які зруйнували росіяни

У столичному Будинку вчителя закривають пошкоджені вікна. Фото: Тетяна Асадчева

Київ — одне з найзахищеніших міст в Україні, але і тут через обстріли росіян страждають пам'ятки архітектури. 10 жовтня 2022 дві ворожі ракети впали у самому центрі столиці, у Шевченківському районі. В епіцентрі вибуху опинився і Київський міський Будинок Вчителя — унікальна триповерхова будівля в архітектурно-художніх формах неокласицизму, збудована у 1901 році за проєктом архітектора Альошина.

Внаслідок вибуху ракети у скляному куполі пам'ятника культурної спадщини України національного значення вибито десятки вікон. Загальна площа втраченого скла склала понад 550 квадратних метрів, без урахування конструкцій купола та двох вітражів світлової стелі. Як зазначили в Департаменті культури КМДА, подібних пошкоджень столичні заклади культури не зазнавали навіть у часи Другої Світової війни.

Херсонщина

Українські пам'ятки архітектури, які зруйнували росіяни

Будинок перуанських купців у Херсоні після російських обстрілів. Фото з мережі

Сьогодні з тимчасово окупованого лівого берега російські війська щодня обстрілюють Херсон. Найбільше від їхніх ударів страждає історична частина міста. Зокрема пошкоджень зазнала одна з найкрасивіших старих споруд Херсона  — будинок перуанських купців. Ця будівля унікальна своїм архітектурним рішенням, вона має форму обтічного корабля, а її фасад прикрашають індіанські малюнки та письмена. 

На початку XXI століття фасад будинку був відремонтований, та російські снаряди звели нанівець старання реставраторів. У будинку перуанських купців вибиті вікна, понівечені стіни та втрачена частина екзотичної для України орнаментації.

Українські пам'ятки архітектури, які зруйнували росіяни

Херсонський художній музей. Фото: Херсонська Обласна прокуратура

10 квітня 2023 в Херсоні внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено іншу пам'ятку архітектури місцевого значення — будівлю Херсонського обласного художнього музею імені Олексія Шовкуненка. Того самого, який росіяни пограбували восени 2022, відступаючи з міста. Тоді з колекції, яка складалася з майже 14 тисяч предметів, окупанти вивезли до окупованого Криму понад 11 тисяч експонатів: колекції іконопису XVII-XX століть, українського живопису XIX-XX століть, роботи сучасних митців. Херсонський художній музей дивом не постраждав від підтоплення через підрив військовими рф Каховської ГЕС — вода зупинилася за 250 метрів від будівлі музею, але його понівечили російські снаряди.

Запоріжжя

Українські пам'ятки архітектури, які зруйнували росіяни

Будинок Янцена в Оріхові — до та після обстрілів рф. Фото з мережі

У Запорізькій області зафіксовано пошкодження чи руйнацію 33 памʼяток. Число не кінцеве — точну кількість втрат ми дізнаємося лише після деокупації області.

З того, що вже зафіксовано українськими правоохоронцями, внаслідок ракетного обстрілу постраждали фасади, вікна та покрівля пам'яток архітектури місцевого значення — старого залізничного вокзалу "Запоріжжя-друге" ("Будинок Катерининської залізниці"), збудованого у 1904 році; старовинної будівлі головного корпусу санаторію-профілакторію заводу "Дніпроспецсталь", збудованого у 1930-50 роках.

У будинку Янцена, розташованому у місті Оріхів, пошкоджено фасади та покрівлю. В Гуляйполі пошкоджені чотири історичні та культурні об'єкти — Прибутковий будинок, Садибний будинок Мєлєшкових, Синагога, Церква св. Тихона Задонського.

Українські пам'ятки архітектури, які зруйнували росіяни

Садиба Попова після обстрілів, Василівка. Фото з мережі

Ще на початку війни, у березні 2022, російські окупанти розтрощили відомий замок-палац "Садиба Попова" у місті Василівка — єдину у регіоні замкову споруду. Цей палац збудували у 1894 році. Він є пам'яткою архітектури XIX століття, у ньому працює музей-заповідник. Військові викрали все цінне майно, розбили оргтехніку, вибили всі двері, побили вікна. Вкрали навіть раритетний мармуровий унітаз. Співробітники музею розповідають: вперше цей унітаз вкрали ще більшовики. Згодом хтось із нащадків крадіїв повернув експонат до музею. І от знову ним спокусилися російські загарбники.

Львівщина

Українські пам'ятки архітектури, які зруйнували росіяни

Через ракетний удар росіян постраждали будинки, зведені для викладачів Львівської політехніки у 1930-х роках. Фото з мережі

У ніч на 6 липня 2023 росія здійснила наймасовіший ракетний удар по цивільній інфраструктурі Львова від початку повномасштабної війни. Окупанти запустили по місту 10 ракет, з яких наші захисники збили сім, проте від удару постраждав історичний район — буферна зона об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Львів — Ансамбль історичного центру". Наразі Львівська міська рада проводить переговори з ЮНЕСКО, яка допоможе відбудувати будинки — пам'ятки історичної спадщини, що зруйнувала російська ракета.

Луганщина та Донеччина

Статистика втрат архітектурних пам'яток на тимчасово окупованих росіянами територіях України наразі відсутня, але найбільш кричущі випадки вже стали відомі усьому світові.

Українські пам'ятки архітектури, які зруйнували росіяни

У Лисичанську, Луганщина, російські окупанти знищили 100-річну пам'ятку архітектури. Фото з мережі

1 травня 2022 після прицільного обстрілу російськими військами почалася пожежа в 100-річній Лисичанській гімназії. Будівля гімназії входить до ансамблю Бельгійської архітектурної спадщини Лисичанська, її збудували наприкінці ХIX століття. Гімназія, яка до війни входила до 100 найкращих шкіл країни, пережила дві світові війни та бої за місто у 2014 році, однак російське воєнне вторгнення 2022 року стало для пам'ятки архітектури фатальним. 

Українські пам'ятки архітектури, які зруйнували росіяни

Росіяни "заховали" за банерами руїни знищеного ними драматичного театру у Маріуполі. Фото з мережі

Про трагедію Донецького академічного обласного драматичного театру в Маріуполі, де переховувалися понад тисячу людей, знають всі. Театр також є пам'яткою архітектури, історії та монументального мистецтва. Його збудували в 1956—1960 роках. 16 березня 2022 в театр влучила російська бомба, практично повністю його зруйнувавши. Під його руїнами загинули сотні маріупольців. Зараз залишки театру окупаційна "влада" прикрила банерами з портретами російських письменників, сподіваючись приховати за ними сліди власних злочинів.

Що можна зробити?

Розказати про всі пошкоджені або зруйновані армією рф архітектурні та історичні пам'ятки України в одному матеріалі неможливо — їхня кількість перевищує кілька сотень.  Для того, щоб можна було наочно побачити масштаби руйнувань, яких зазнали українські культурні пам'ятки, Український культурний фонд створив інтерактивну "Мапу культурних втрат". 

А Міністерство культури та інформаційної політики запустило спеціальний портал, на якому можна повідомити про руйнування.

Нині в Україні нараховується 1399 міст і селищ і більше 8 тисяч сіл з цінною історико-архітектурною спадщиною. У столиці, зокрема, на державному обліку перебуває 675 пам’яток, із яких 390 – загальнодержавного, тобто національного значення. Два комплекси – собор Святої Софії з прилеглими монастирськими будівлями і Києво-Печерська Лавра занесені ЮНЕСКО до Списку світової спадщини.