пʼятницю, 5 березня 2021 р.

"Чиста криниця Олександра Білаша"

 


 6 березня 2021 року виповнюється  90 років від дня народження Олександра Івановича Білаша— українського композитора жанрів класичної та популярної музики, Народного артиста СРСР, Героя України, Лауреата Шевченківської премії.

«В історії професійної музичної творчості є композитори різного “ґатунку”. Твори одних, певне, назавжди залишаться надбанням вузького кола інтелектуальної еліти. Інші, навпаки, догоджають смакам широкої публіки. Найталановитіші знаходять тонкий компроміс між цими двома крайнощами. А є щасливці, кращі твори яких, ледве народившись, назавжди залишають свого автора та йдуть у самостійне життя. Саме до таких митців належить Олександр Іванович Білаш. Про творчість та особистість Олександра Білаша було й буде сказано безліч теплих слів. Хоча, здається, слова тут вже недоречні. “Два кольори”, “Ясени”, “Сніг на зеленому листі”, “Я жил в такие времена” та ще понад дві сотні білашевих пісенних “дітей” – давно вже не просто вокально-інструментальні твори у куплетно-строфічній формі. І не просто найпоказовіші музичні пам’ятники лірично-мажорної пісенності радянської доби. Як би пафосно це не звучало – але цими мелодіями тепер співає сучасна Україна, подібно Італії з її “Santa Licia” та “Torna Sorriente».




Справді, в Україні, та й за кордоном, коло шанувальників творчості Білаша величезне. Адже практично всі його пісні – так, що торкають душу, наповнюють її теплом і щемним сумом, змушують зупинитися й заглибитись у себе.

 


Олександр Білаш народився 6 березня 1931 року в селищі Гридизьк на Полтавщині у співучій селянській сім’ї. Змалку чув живу пісню й музику, умів по-справжньому любити і цінувати їх. Першим музичним інструментом, на якому навчився грати Олександр, була саморобна гармошка. Фахову освіту почав здобувати у в музичному училищі ім. В. С. Косенка по класу баяна у Житомирі, яке Олександр закінчив екстерном. Тут же й почав писати свої перші пісні. Популярними стали « Три подружки синьоокі», «Два кольори», «Ясени» та інші. А в 1951 році вступив до Київської державної консерваторії ім. П. І. Чайковського на композиторський факультет. Його педагогами були талановиті діячі культури і композитори – М. Дремлюга, К. Данькевич, А. Свєчніков та інші.

 


Творчість Білаша сприяла загальному піднесенню (60-і роки) української, передусім ліричної пісні, що базувалася на глибинних народних традиціях. Найбільш відомий як автор музики до пісень (понад 260). У доробку композитора (до 2001) 5 опер, 4 оперети, 7 творів для симфонічного та духового оркестру, 3 вокально-симфонічних твори, 7 інструментальних та вокально-інструментальних творів, 3 цикли вокальних творів та 1 хоровий. Написав музику до 8 драматичних вистав та 29 кінофільмів, створив 2 цикли пісень для дітей. З кінця 1970-х років чимало уваги приділив поетичній творчості. Видав 10 збірок власних віршів, зокрема: “Мелодія”, 1977; “Шурась”, 1991; “Помилуй і прости”, 1994; “Мамине крило”, 1999; усі – Київ.

«Для подібного гармонійного унісону між творчістю окремого композитора та музичним “нутром” його народу мають бути дуже вагомі причини. О.Білаш – лірик за природою свого обдарування. Лірична рефлексія, висока сентиментальність у найкращому розумінні цього слова, лаконізм трагічних висловлювань, влучний психологізм – ось лише основні емоційно-образні грані його творчості. Не секрет, що саме ці ознаки найчастіше складають засадничі риси українського національного характеру», йдеься у повідомленні Спілки композиторів.

 Пісні  Олександра Білаша  звучать і сьогодні, тішать члухача мелодійністю, ліричністю та глибиною життєствердних віршів. 


https://www.youtube.com/watch?v=9rXv_AuhJrg&ab_channel=LubaShylyuk

Немає коментарів:

Дописати коментар