четвер, 4 березня 2021 р.

4 березня – День народження Володимира Івасюка!

 



 Його особистість -  це  унікальне явище в житті України. 60-ті роки в історії української музики займають особливе місце: хрущовська відлига дає молодим композиторам могутній поштовх до творчих пошуків, до розвитку нових музичних характеристик.

 Мирослав Скорик, пісні якого були в репертуарі кожного ансамблю -  «Намалюй мені ніч», «Не топчіть конвалій» -  Володимир Івасюк, Валерій Громцев -  це ті перші композитори, що дали життя українській естрадній пісні.

 З Володимиром Івасюком все було предначертано -  знайомлячись із біографією  митця, та взагалі родиною Івасюків, переконуєшся, що тут направду першим було Слово. І воно переходило в добрі почуття, добрі справи, воно давало могутній поштовх до праці над собою.

 Згодом його  коротку, але надзвичайно плідну творчість поетично образно можна уявити, як цілий оркестр в душі композитора, що грав та спонукав до роботи. Результатом є понад 100 пісень та 50 інструментальних творів.

 Він не встиг здійснити багато що із задуманого, але те, що він залишив нам -  створено, щоб приносити людям щастя!. Своїм талантом він оживляв природу в нашій уяві і змушував  Вітер – співати,  перетворював образні уявні  відчуття у Музику і Поезію -  - не згаси любов холодом долонь!

 Володимир Івасюк – великий талант, але й серйозний професіонал, завзятий експериментатор, який виношував свої твори й доводив до гармонії музики й вірша!

 

 

 


 Перегляд фільму «Життя моє – обірвана струна»

Виробник:Телеканал «Степ» Рік:2007

Автор та керівник проекту:Василь Ілащук. Сценарист:Тарас Ткаченко

Режисер:Сергій Сотниченко.

 Цей документальний фільм був представлений у 58-у річницю з дня народження Володимира Івасюка. Він є ретельно та повно відтвореною біографією митця від раннього дитинства до трагічної смерті. Зйомки проходили в Кіцмані, Вижниці, Чернівцях, Львові, окремі інтерв’ю записані в Києві.

Про Володимира розповідають найближчі люди — сестри Галина та Оксана, друзі й партнери за творчістю: Василь Стріхович, Левко Дутковський, Володимир Вознюк, Роман Кудлик, Юрій Рибчинський, Богдан Стельмах та багато інших.

 

Не менше сказав про себе у фільмі сам Івасюк. Документальна стрічка містить унікальні кадри — любительські та професійні, яких до презентації фільму 2007 ніхто не бачив. Є серед них жартівливі кінозамальовки, зняті самим Володимиром із собою в головній ролі. Є дивовижно юні Івасюк, Яремчук, Зінкевич, Дутковський, Ротару, зняті на вулицях Чернівців.

 

Як зазначила під час презентації Оксана Івасюк, фільм особливо цінний відтворенням епохи, коли творилася вся та чудова музика. Поряд із атмосферою молодості, новизни, притаманною тому часові, відчувається напруга і тривога.

Немає коментарів:

Дописати коментар