вівторок, 23 березня 2021 р.

Поговоримо про скульптуру!

  Монографія Юрія Бірюльова "Львівська скульптура від раннього класицизму до авангарду" - вийшла друколм у Львові, у видавництві "Апріорі", в 2015 році..


 Ця монографія є першим джерелом в мистецтвознавстві комплексним науковим дослідженням проблем формоутворення й стилістичної еволюції львівської скульптури ХУІІІ-ХХст., генезису, кристалізації та домінанти художніх течій в межах окремих історичних періодів.

 В книзі простежуються  зміни в стилістиці та формоутворюючих факторах львівської скульптури від перших паростків класицизму ХУІІІ ст. до модернстичних творів першої половини ХХст.



 Юрій Бірюльов  -  габілітований доктор гуманітарних наук в галузі історії мистецтв, доктор мистецвознавства  в приоритеті має теми з історії мистецтва західного регіону України, у цій монографії характеризує творчість багатьох  скульпторів, як видатниз так і забутих та маловідомих 



 Різноманітні джерела, що використовував автор, являють собою друковані матеріали і неопублікованіу архівну документацію, переважно із львівських архівів та бібліотек.


 На сторінках видання аналізуються музейні експонати, скульптури, взаємодіючі із спорудами, пам'ятники та нагробки.




Cкульптурні твори розглядаються в контексті різних історичних періодів їх мистцькими теоріями, естетичними та філософськими проявами, на широкому тлі художнього життя і культури Львова.


 



 Багатоілюстрована книга може зацікавити широке коло читачів -  художників, мистецтвознавців, студентів, шанувальників мистецтва, знавців Львова.



  Наукова новизна результатів монографії полягає в тому, що вперше проведено комплексн наукове вивчення -дослідження стилістичної еволюції львівської скульптури ХУІІІ-ХХст., генезису, формування та домінанти художніх течій у межах окремих історичних періордів.

 Визначені особливості взаємодії скульптури з архітектурою у Львові як явища синтезу просторових мистецтв.

 Запрошуємо  до ознайомлення.




Немає коментарів:

Дописати коментар