середу, 17 березня 2021 р.

Мистецтво сучасної України в наукових монографіях

  Серед нових  літературних надходжень до фондів відділу мистецтв виділяю декілька  тематичних спрямувань.


 Мирослава М. Мудрак. "Нова генерація і мистецький модернізм в Україні". Монографія. Видана в Києві, у видавництві РОДОВІД, в 2018 році.   бажаючи передати могутній творчий масштаб модерністських досягнень того часу в Україні, книжка концептуально навіяна візією і життєвістю авангардного журналу "Нова генерація", що вважається апогеєм українського модернізму минулого сторіччя.



Авторка непохитно дотримується переконання, що європейські цінності українськогомистецтва на зламі століть, які породили авангард, визначили окремий неповторнийй розділ і в українській історії.


  Столичне Видавництво РОДОВІД-А/ видає серію  книг, присвячених  українському сучасному мистецтву.


 До фондів відділу надійшов каталог вистаки "Сучасні українські художники", який вийшов в рамках паралельної програми Першої Київської міжнародної Бієнале сучасного мистецтва.


 Промовисті імена сучасного українського мистецтва, що вже стали національним культурним брендом і визначають арт- ландшафт України кінця ХХ ст - поч. ХХІ ст., будують представлені  нові жанри та техніки на сторінках цього каталогу. Включені  роботи класиків сучасного мистецтва -  стають і просвітницьким явищем, що в каталозі виражається як популяризація сучасного вітчизнянного мистецтва України.


 Серед визначних імен сучасного мистецтва Борис Косарев.  Нова книга Тетяни Павлової та Валентини Чечик "Борис Косарев. 1920-ті роки. Від малярства до теа-кіно-фото". 


Книга вийшла друком в Києві, у видавництві РОДОВІД.   Наукова монографія присвячена найяскравішим сторінкам творчості Бориса Косарева -  представника харківської гілки українського авангарду.  Монографія містить найповніший на сьогодні альбом графічних, живописних, театральних і фотографічних творів художника.

 Нове видання, упорядковане Соломією Дяків,  "Стефанія Шабатура: нескорений дух творчості" присвячене самобутній творчості Стефанії шабатури -  видатної художниці, яскравої представниці когорти шістдесятників, багаторічної політув'язненої радянських таборів. ЇЇ творчість була заборонена, а підчас ув'язнення її вагомий творчий доробок було знищено.



 ЇЇ творчість як і життя -  прояв незбагненогного прагнення внутрішньої свободи, що надавало мисткині якнайповнішого самовираження національної ідентичності.

Книга вийшла друком в Києві, у видавництві "Смолоскип", в 2017 році.


 Монографія  Іви Павельчук "Художні моделі абстрактного живопису в Україні 1980-2000". досліджує мистецькі платформи світоглядно-естетичного формотворення абстрактного живопису України, розглядає концептуальні передумови формування нових образотворчих змістів абстрактного малярства. Глибоко аналізується  моделі творчого досвіду художників-абстракціоністів України.


 

,

Книга вийшла друком  в Києві, у Видавничому домі "Києво-Могилянська академія", в 2013 році. Дасть змогу науковцям, викладачам історії мистецтв, художникам,
 студентам розібратись  в загальних векторах абстракціонізму в Україні. 

Всі ці видання  дають широкому колу зацікавлених читачів розібратись у становленні,  векторах розвитку сучасних тенденцій українського модернового мистецтва, пізнати глибину знакових постатей в кожному із напрямів та створити  власні оригінальні  світобачення цих процесів на основі монументальних монографічних досліджень.


Немає коментарів:

Дописати коментар