четвер, 14 червня 2018 р.

Ескіз до відомої картини Малевича знайшли у Голландії

Малюнок Казимира Малевича «Англієць в Москві», який відомий авангардист українського походження написав в 1914 році був знайдений при описі колекції російського історика і письменника Миколи Харджієва, що зберігається в амстердамському Стеделейк-музеї з 1998 року.
Херт Іманс, глава відділу колекцій і експерт з радянського авангарду, випадково знайшов його серед сторінок монографії Харджієва про російського живописця XIX століття Павла Федотова. Виконане олівцем зображення являє собою ескіз до картини Малевича «Англієць в Москві» — однієї з перших робіт художника в напрямку супрематизму.
«Виявлений малюнок збагатить колекцію музею, в якому зберігається картина, і заповнить прогалину в графічній серії художника», — коментує знахідку директор музею Беатрікс Руф. Малюнок разом з картиною був представлений 2 і 3 червня на міжнародному симпозіумі з авангарду, який проходить в музеї щорічно.

Колекція літератора, письменника, історика радянського авангарду, який особисто знав Малевича, Татліна, Філонова, була нелегально вивезена з Росії в 1990-і роки. У неї входить 732 твори, з них 173 належать Казимиру Малевичу. Це в основному малюнки художника, акварелі, обкладинки книг, а також шість картин. У 2013 році велика частина експонатів із зібрання музею — зберігача найбільшої за межами Росії колекції робіт Казимира Малевича була представлена ​​на ретроспективній виставці художника.

Немає коментарів:

Дописати коментар