четвер, 14 червня 2018 р.

Багатомільйонна знахідка: Еліс Купер знайшов забуту роботу Енді Уорхола


Енді Уорхол, «Маленький електричний стілець / Фото: Courtesy of Alice Cooper
Американський рок-музикант Еліс Купер знайшов в коморі картину під назвою «Маленький електричний стілець» художника Енді Уорхола. Вона може коштувати до десяти мільйонів доларів, пише TheGuardian.
Твір виконано в червоно-чорних тонах. На ньому зображений електричний стілець, на якому в 1953 році було страчено Розенберг Джуліус і Етель, американські комуністи, звинувачені в передачі СРСР розроблених в США креслень ядерної бомби. Робота увійшла в серію Уорхола «Смерть і катастрофа».
За словами менеджера співака Шепа Гордона, Купер і Уорхол подружилися в 1972 році в Нью-Йорку. Дівчина рок-музиканта Сінді Ланг запропонувала йому купити у художника роботу за дві з половиною тисячі доларів.
Відзначається, що про куплену роботу Купер більше не згадував. «У той час Еліс випускав по два альбоми в рік, а весь інший час виступав на гастролях. Це був час рок-н-ролу, ніхто з нас ні про що не замислювався. Закінчилося це тим, що Еліса запроторили в психіатричну лікарню через алкоголізм, після чого він переїхав з Нью-Йорка в Лос-Анджелес», — розповів Гордон.
«Тоді ніхто не думав, що робота чогось коштує. Енді Уорхол ще не був тим самим Енді Уорхолом. І все відбувалося в круговороті наркотиків і алкоголю», — пояснив менеджер Купера.
Про «Маленький електричний стілець» згадали, коли такий же твір із серії «Смерть і катастрофа», виконане в зелено-чорних кольорах, продали за 11,6 мільйона доларів на аукціоні Christie’s в листопаді 2015 року.
«Мати Еліса розповіла, що роботу поклали в комору. Ми знайшли її там згорнутою в трубку», — сказав Шеп Гордон. Він зауважив, що, коли співакові сказали естімейт «Маленького електричного стільця», «у нього щелепа відвисла». Купер відмовився продавати твір, заявивши, що повісить його у себе вдома.
Енді Уорхол — американський художник, дизайнер, письменник і колекціонер. Він став однією з найвідоміших постатей в історії поп-арт-руху і сучасного мистецтва. Уорхол помер в 1987 році у віці 58 років.


Нагадаємо, зараз у Києві проходить фотовиставка Крістофера Мкакоса одного із друзів Енді Уорхола, який навчив відомого художника фотомистецтву.

Немає коментарів:

Дописати коментар