четвер, 30 березня 2017 р.

До Дня гумору

 1 квітня -  День гумору. 
Відділ мистецтв підготовав цікаву книжково-ілюстративну експозицію "Гумор в ескізах".  В експозиції представлені графічні роботи зарубіжних та вітчизняних художників-карикатуристів.
 Прослідковуючи історію жанру слід зазначити, що  Карикату́ра (італ. caricatura, від caricare — перевантажувати, перебільшувати) — навмисне смішне або спотворене зображення предмету або особи. Комічного ефекту в карикатурі досягають за допомогою перебільшення найбільш характерних рис образу коштом другорядних. Майстер, який створює карикатури, називається карикатуристом.

Є певні розходження між тим, як розуміють слово карикатура в англомовному світі та в Україні. Слово caricature означає глузливий або смішний малюнок з перебільшеними рисами зовнішності, шарж.
Інше значення має слово cartoon. Це мальована пародія, жарт («смішні картинки»).] Преса української діаспори його передавала англіцизмом картун. Термін картун пов'язаний з мистецтвознавчим терміном картон, що має значення картини, фрескигобелена (декоративної тканини) або вітражу. Вживатися для позначення гумористичних ілюстрацій в журналах і газетах це поняття почало у XIX столітті. Вперше це зробив британський журнал гумору і сатири «Панч» у 1843 році, коли використав гумористичний термін на позначення сатиричних малюнків, особливо тих, автором яких був Джон Ліч. Починаючи з XX століття, слово картун також стало означати комічні серії (comic strips) та анімаційні фільми.

Політична карикатура – малюнок який зазвичай містить текстовий коментар, сюжет якого, як правило, пов'язаний з поточними, в основному політичними подіями або особистостями. Художня майстерність у таких зображеннях поєднується з гіперболою і сатирою, щоб висміяти і привернути увагу влади та суспільства до корупції та інших соціальних проблем. 
Першими зразками політичної карикатури є мальовничі сатири Вільяма Хогарта. Його картини поєднували критику негативних соціальних явищ з послідовними художніми сценами. Часто його мішенню ставала корупція в британській політиці на початку XVIII століття. Однією з перших карикатур-гравюр була його робота під назвою «бульбашка Південних морів» про крах фондового ринку в 1720 році.

Свого бурхливого розвитку політична карикатура зазнала в другій половині XVIII століття – особливо в період Великої Французької революції – силами англійських художників, такими як Джеймс Гілрей та Томас Роулендсон. Об’єктом їх критики стала правляча верхівка країни, а пізніше діячів Французької революції та Наполеона.
Мистецтво політичної карикатури отримало подальший розвиток після початку в 1841 році публікації журналу «Панч», заснованого Генрі Мейхью.
До середини XIX століття політичні карикатури, які виражали думки видавців з тих чи інших політичних питань, стали характерним атрибутом більшості великих газет.
Політичні карикатури зустрічаються в інформаційних виданнях та на інформаційних сайтах. Незважаючи на те, що в карикатурах цього типу також присутні елементи гумору, вони є більш серйозними; у них зустрічаються іронія та сатира. Мистецтво виступає ніби метафорою, яка дає пояснення багатьом соціальним та/або політичним темам. До політичних карикатуристів належать Херблок, Девід Лоу, Джеф Макнелі, Майк Пітерс і Джеральд Скарф.
Однією з найдавніших карикатур вважається зображення на давньоєгипетському папірусі тварин, які займаються різними справами, що притаманні людині. Можливо, це є алегорією на держави, які входили до складу Єгипту. Також елементи карикатури були присутні у вазописі Стародавньої Греціїфресках античного Риму та на східних мініатюрах.
Шарж (фр. la charge) — різновид карикатури, в якому зберігається подібність з об'єктом зображення, сатиричні тенденції поступаються перед м'яким, доброзичливим гумором.
Шарж має свою жанрову специфіку і в поезії: це переважно чотиривірш, в якому наявний легкий жарт, як у ряді дружніх шаржів Петра Осадчука:
ДМИТРО ПАВЛИЧКО
Від книжок вгинається поличка,
Струмом б'є із кожного рядка.
Недарма ж бо томики Павличка
Пригорнулись до томів Франка.
Шарж близький до епіграми, але позбавлений ознак в'їдливої сатиричності, а також до пародії, але без гротескової імітації творчої манери автора.
Автошарж — малюнок, створений самим художником, близький до автопортрета.
В матеріалах використані шаржі відомого буковинського художника Ігора Талалая.


Немає коментарів:

Дописати коментар