четвер, 16 березня 2017 р.

До ювілею Івана Кавалерідзе


Народився в селянській сім'ї Килини Луківни Кухаренко та Петра Васильовича Кавалерідзе (Кхварідзе) — сина Васо Кхварідзе, нащадка грузинського князівського роду, якого в середині 19 століття привіз в Україну московський генерал Ладонський після закінчення Кавказької війни.
Дитинство Івана Кавалерідзе минуло в селі Талалаївці Полтавської губернії (нині село Стара Талалаївка Талалаївського району Чернігівської області).
1899 — закінчив початкову земську школу.
Більш за все йому подобалося ліпити з глини фігурки людей і тварин. Такі дивні розваги привернули увагу його дядька — художника й археолога Сергія Аркадійовича Мазаракі (представника відомого роду Мазаракі), що закінчив свого часу Петербурзьку академію мистецтв і працював хранителем скіфського відділу в Київському археологічному музеї. Він забрав хлопчика до Києва, де Іван навчався у приватній гімназії Валькера.
19071909 — навчався у Київському художньому училищі, де наставником у нього був відомий скульптор Федір Балавенський.
19091910 — навчався у Петербурзькій академії мистецтв у І.Гінцбурга.
19101911 — удосконалював художню майстерність у приватній студії Наума Аронсона (Париж), відтак повернувся до Києва, щоби взяти участь у конкурсі на найкращий проект пам'ятника княгині Ользі. Від 1912 — художник-декоратор кінофірми П. Тімана та Ф. Рейнгарда.
Пам'ятник Княгині Ользі, Київ
У лютому 1915 року був мобілізований до російської армії й направлений для проходження служби у 119-й запасний батальйон, дислокований у В'ятці, а в квітні 1915 року його перевели до школи прапорщиків у Петергоф (біля Петербургу), згодом — до 3-го Зведеного гвардійського запасного батальйону в Царському Селі, що стояв на варті біля покоїв останнього російського імператора Миколи II у лютому 1917 року.
Могила Івана Кавалерідзе
Жовтневий переворот І. П. Кавалерідзе зустрів у Ромнах, де наприкінці жовтня 1918 створив пам'ятник Тарасу Григоровичу Шевченку. Працюючи у відділі народної освіти у Ромнах, він викладав малювання у 6 школах, вів міський драмгурток і був головним режисером Роменського пересувного робітничо-селянського театру (19251930), організував Товариство охорони пам'яток старовини тощо.
1941 року протягом Другої світової війни кінорежисер і скульптор Іван Кавалерідзе керував відділом культури Київської міської управи.
По закінченні війни, коли радянська влада цькувала митця за перебування під німецькою окупацією, а Київська кіностудія виселила його зі службової квартири, майстра прихистила театральна актриса Любов Гаккебуш у своєму помешканні на Великій Житомирській, 17.
Помер у Києві 3 грудня 1978 року. Похований на Байковому цвинтарі.

Доробок у галузі скульптури

Пам'ятник Шевченкові у Сумах (не існує). Архт. Кавалерідзе. Кубізм. 1926. На самому початку «хрущовської епохи», а саме в 1953 р., пам'ятник знесли: Микита Хрущов побачив у творчості Кавалерідзе прояви «кавказького сепаратизму», плюс генсеку дуже не подобався кубізм.
У творчому доробку Кавалерідзе — численні пам'ятники:
Автор проекту пам'ятника Богдану Хмельницькому в Кобеляках (1962), скульптурного портрету Федора Шаляпіна (1909), скульптурних композицій «Амвросій Бучма в ролі Миколи Задорожного» (1954), «Прометей» (1962), «Лев Толстой» (1965), «Святослав у бою», «Запорожець на коні», «О.Пушкін і М.Гоголь»«Марко Кропивницький», «Летять журавлі»; меморіальних таблиць і горельєфів.
Пам'ятник Тарасу Шевченку в Ромнах на Сумщині.jpgПам'ятник Тарасу Шевченку в Полтаві.jpgЧернігів, пам’ятник Б. Хмельницькому.JPGПам'ятник Григорію Сковороді в Лохвиці на Полтавщині (5).JPG

Немає коментарів:

Дописати коментар