четвер, 23 червня 2016 р.

PORTO FRANKO ГОГОЛЬFEST. МІСЦЕ СЛОВА І СИЛИ



«Porto Franko ГогольFest» -  сумісний проект фестивалів Porto Franko та «ГогольFest» - Міжнародний фестиваль сучасного мистецтва, що відбувся у Івано-Франківську з 8 до 12 червня, перетворивши місто у культурну столицю України. Його мета – об’єднання людей, ідей та ініціатив для розкриття більшої та повнішої енергії та потенціалу всередині країни.


Фестиваль охопив усю центральну частину міста: площі, вулиці, сквери тощо. Під творчі локації були задіяні палац Потоцьких, обласний драматичний театр, міська ратуша, фортечна галерея «Бастіон», стара друкарня, міське озеро, у яких були представлені фактично усі види мистецтва.  На фестивалі було представлено театральне мистецтво, літературні події, музичні проекти, екофест та альтернативну енергетику, скульптурні інсталяції тощо. Було залучено найактуальніші проекти з усієї України, а також міжнародні колабораційні проекти з іноземними митцями.
У день відкриття фестивалю виступив фрік-кабаре «Dakh Daughters»


зі своєю новою програмою. Для охоплення всього міста було здійснено акцію, яку назвали «Децентралізація»,  в якій солісти президентського оркестру їздили в міських маршрутках  у спальні райони Івано-Франківська та грали сучасні композиції. У визначених локаціях відбувалися лекції та кінопокази, флешмоби, майстер-класи. Було проведено концерт камерного оркестру «Harmonia Nobile» із солісткою Віденьської опери Лєною Бєлкіною у приміщенні залізничного вокзалу. Виступали гурти: Pur-Pur із Харкова, Mari Cheba та Onuka з Києва, Quarpa, Brutto&Ляпіс з Мінська та Києва.











Загалом, концепція фестивалю є нестандартною для України, що не може бути не поміченим. «Porto Franko ГогольFest» - вдалий експеримент, який вивів Івано-Франківськ та всю Україну на новий культурний рівень, дав змогу ознайомитись із маловідомими і насолодитись вже улюбленими проектами. За кілька днів невеликий Франківськ перетворився на місце сили. Тут її шукали і знаходили, відроджували, набиралися, надихалися. Він справді став культурною столицею України та столицею Прикарпаття, об’єднавши як українських поціновувачів культури, так й іноземних.





   За матеріалами Головецької Тані, 
студентки ІІІ курсу, ЧНУ ім Ю. Федьковича


Немає коментарів:

Дописати коментар