суботу, 10 вересня 2022 р.

День українського кіно.

 


Українська кіноіндустрія розвивається та приносить неймовірні плоди. Довгий час машина російської пропаганди заважала це робити.

Росія переманювала до себе акторів, режисерів, намагалася  привласнити  українських  митців та їхню творчість собі, а також роками силкувалася переконати, що в Україні немає якісного кіно.

Проте нині українські фільми збирають нагороди на міжнародних кінофестивалях, а самих режисерів поважають за їхню роботу. Це якісне кіно, яке має сенс, після перегляду якого тобі буде, над чим замислитися.

10 вересня  /друга субота вересня/ відзначається День українського кіно.

На жаль, саме зараз цікавість до всього українського, в тому числі й кіно, обумовлена жахливою повномасштабною війною, що відбувається у нашій країні. Проте ми не можемо стверджувати, що сучасне українське кіно має свою особливу стилістику або образність, за які у всьому світі цінують наші фільми.

Як елемент самобутності, можемо згадувати українське поетичне кіно і можливих його послідовувачів сьогодення. Але їх не так багато. Наше  українське кіно ще шукає свою неповторність.

Міжнародного комерційного успіху досягав поки що тільки український телевізійний продукт, власне, серіали. Це  такі: "Нюхач" з його великими територіями продажів, зокрема як формат, це "Схованки", це "Кріпосна", що створила певний фурор на території Східної Європи.

Через війну процес зйомок зупинений, багато фільмів, навіть уже відзнятих, зависли на етапі постпродакшену і потребують дофінансування, а чимало знаменитостей на фронті, серед них актори, режисери. Війна забрала в кіноіндустрії можливість держфінансування, творців, техніку та можливість знімати художнє кіно.


Щоб про сучасне українське кіно говорили у світі, ми маємо віднайти нарешті свою особливу кіномову, автентичність та власну стилістику. Саме це надасть можливість відкривати нашому контенту такий важливий для нас світовий ринок. За словами Кирила Горобця  - кінопродюсера, саме зараз, на шляху до своєї жаданої свободи ми зможемо відкрити ту самобутність. І скоріше за все після того нас зможуть впізнавати.

 У важкі  запеклі та жорсткі, інформаційно-насичені та звитяжні дні для України та  української нації вітаємо всіх причетних діячів галузі із професійним святом. Ваша нелегка та необхідна робота була та буде якісно поцінована та, деколи, є чи не єдиним  можливим  розвантажувальним засобом для багатьох.  

 Тож разом до Перемоги! Бажаємо процвітання вашій галузі та нашій Переможній Україні!




Немає коментарів:

Дописати коментар