понеділок, 26 вересня 2022 р.

Майстерно вишиті роки. До 95-річчя від дня народження Ярослави Гафійчук

  26 вересня 2022 року виповнюється 95 років від дня народження української вишивальниці, педагогині Ярослави Гафійчук.




Народилася Ярослава Дмитрівна у прекрасному селі Вербівці, що на Заставнівщині. Закінчивши три класи початкової школи у рідному селі, навчалася у православному ліцеї у місті Чернівці -  тепер це гімназія № 4.

Її бабуся  -  Параска Катан - вміла прясти, ткати, вишивати і навчила та привила любов  до цього онучці. Ярослава Дмитрівна вже у шість років від народження вміла вишивати і оздобила простеньким орнаментом  свою  першу сорочку. 

Дівчина продовжила навчання в Чернівецькому індустріальному технікумі і деякий час працювала секретарем сільської ради. Як освічена людина, у 1946 році, вона отримує призначення в село Остриця вчителькою початкових класів.





Робота припала їй до душі і вона без відриву від праці закінчувала Чернівецьке педагогічне училище, а згодом учительський інститут і Чернівецький державний університет. Педагогічна праця Ярослави Гафійчук була відзначена медаллю за трудову доблесть, а також грамотами та відзнаками Міністерства освіти, як відмінник народної освіти.

 Ярослава Дмитрівна Гафійчук займалася мистецтвом вишивки. Орнаментами її килимів, рушників, доріжок, подушок, серветок мали змогу милуватися відвідувачі виставок у Чернівцях, Хотині, у Луцьку, Коломиї, Києві, а  також у Польщі у місті Піла.


 Вона створила експериментальну студію творчості дітей та багато років працювала в  Центрі творчості  для дітей та юнацтва “Юність Буковини”.

Залишила величезний доробок вишитих творів, які до сьогодні милують око та є взірцем для всіх шанувальників вишивального мистецтва Буковини.


Немає коментарів:

Дописати коментар