понеділок, 7 червня 2021 р.

ОРКЕСТРИ БУКОВИНИ

 



Духова музика займає одне з провідних місць серед інших видів мистецтва буковинського краю і користується заслуженою повагою у широкого кола слухачів. Десятки духових оркестрів області, до гри в яких долучається понад тисячу учасників, творять прекрасний світ самобутнього духового мистецтва, на якому виховувалося не одне покоління слухачів.



Зі спогадів старожилів нашого краю дізнаємося, що перші духові оркестри з’явилися у 30-х роках минулого століття в Хотинському, Новоселицькому, Кельменецькому районах. Відчутним поштовхом розвитку духової музики послужило відкриття у Чернівцях музичного та культурно-освітнього училищ, випускники якого внесли вагомий внесок у становлення та розвиток духової музики нашого краю. У розвитку дитячих духових оркестрів значну роль відіграло відкриття у населених пунктах Буковини широкої мережі дитячих музичних шкіл, філій та музичних класів.
Зберігаючи кращі традиції духової музики, в 1973 році за ініціативи працівників нашої установи (тоді обласного будинку народної творчості) та обласного будинку художньої самодіяльності профспілок, започатковано обласне свята духової музики та марш-парад духових оркестрів. Понад 40 років на Соборній площі міста Чернівці напередодні дня Перемоги у Другій Світовій війні урочисто звучали святкові фанфари, які сповіщали про початок обласного свята духової музики та марш-параду духових оркестрів, що перетворювалися на справжню феєрію музичного мистецтва. Це ще й своєрідний огляд, демонстрація творчих досягнень аматорських та професійних духових оркестрів області. Під час святкових заходів чернівчани та гості нашого міста могли насолоджуватися грою оркестрів на різних локаціях міста, урочистим проходження з маршем, виконанням творів зведеними дитячими і дорослими колективами, показовими виступами та віртуозною грою військового духового оркестру Чернівецького гарнізону 300-го полку.
Продовження читайте на сайті:

Немає коментарів:

Дописати коментар