понеділок, 7 червня 2021 р.

Пам'яті Андрія Кушніренка

 1962 - знаковий рік, коли керівником Заслуженого академічного Буковинського ансамблю пісні і танцю став випускник Львівської державної консерваторії ім. М. Лисенка Андрій Кушніренко.




У подальшому часі відомий український хоровий диригент, композитор, фольклорист, педагог, громадський діяч, народний артист України, лауреат Національної премії ім.Т.Г. Шевченка, лауреат обласної літературно-мистецької премії ім. С. Воробкевича, професор, член національної спілки композиторів України та член – кореспондент Академії мистецтв України.
Засновник і завідувач кафедри музики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (1992-2004 рр.), голова Чернівецького обласного відділення Національної всеукраїнської музичної спілки, почесний професор ЧНУ, почесний громадянин міста Чернівці.
В чому ж феномен цього музиканта та самобутнього керівника…
Щира, надзвичайно обдарована людина, талановитий хормейстер та диригент, художній керівник, який вніс надвагомий внесок у творчий доробок відомого на весь світ буковинського колективу.
Як вже було сказано, з 1962 року Андрій Миколайович беззмінно керує Державним Буковинським ансамблем пісні і танцю, який став двічі лауреатом міжнародних конкурсів (1967, 1977 р.р.), а у 1969 р. завдяки саме своєму наполегливому керівник, колектив одержує звання Заслуженого, а в 2006 р. йому присвоєно статус академічного.
Якщо оцінювати високий професіоналізм А.Кушніренка, то один тільки факт про те, що за рейтингом 1997 року Андрій Миколайович особисто, як диригент, увійшов у номінацію кращих шести хорових диригентів України, серед яких були А. Авдієвський, Л. Венедиктов, В. Іконник, П. Муравський та Є. Савчук, говорить за себе сам.



Як голова обласного відділення Національної всеукраїнської музичної спілки, голова об’єднання композиторів Буковини, член вченої ради факультету педагогіки, психології та соціальної роботи Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, секретар всеукраїнської координаційної ради НВМС, член Національної спілки композиторів України, член-кореспондент Академії мистецтв України, А.М.Кушніренко здійснює значний обсяг мистецько-громадської діяльності.



А.М.Кушніренко здійснив упорядкування і редакцію музичних збірників, зокрема «Буковинський розмай», «Співає Буковина», «Українські народні пісні в обр. А. Кушніренка», «Українські візерунки», «Буковинські самоцвіти», «Хорові твори С.Воробкевича», «Співає «Резонанс», видав низку авторських збірок різножанрових творів «Веселкові передзвони» «Хорові твори А.Кушніренка», «Тобі співаю Україно», є автором наукових, фольклорно-дослідницьких праць, статей, рецензій, співавтором колективної монографії «Чернівці: історія і сучасність» (розділ Музична культура і освіта). Чернівці: Зелена Буковина-2009-586 с., що стала «Книгою року 2009».
У творчому доробку А.Кушніренка є одноактна народна опера «Буковинська весна» (лібрето А.Добрянського), кантата «Молюсь за тебе, Україно» на власні слова для мішаного хору, соліста-баритона і симфонічного оркестру; «Дума про Сагайдачного» – на власні слова; музика до героїко-романтичної драми за п’єсою С.Снігура «Полум’я», а також, ряд пісень для хору і солістів, серед яких: «Любіть Україну» на вірші В.Сосюри, «Україно, любов моя» і прославлений кант «У вінок Федьковичу» на вірші М.Ткача, «Ранок Верховини» – вірші В.Колодія, «У космосі Україна» – вірші Т.Севернюк (присвячена українському космонавтові Л. Каденюку), «Зореслава» і «Я щаслива зроду» – вірші І.Кутеня. «Запалали очі зорями» вірші М.Бакая, «Мир народам» і солоспіви «Хотіла б я піснею стати» вірші Л.Українки, «Очі – то вікна душі» вірші В.Симоненка; вокально-хореографічні композиції: «Щедрий вечір, добрий вечір», «Весна красна», «Обжинки»; інструментальні твори: «Балада» для двох скрипок і фортепіано, «Експромт» для фортепіано, «Буковинська сюїта» для симфонічного оркестру та інші.



Ним записано понад 1000 українських народних пісень та інструментальних мелодій, більше 100 з них оброблено для хору й оркестру, як зокрема: «Заповіт», «Садок вишневий коло хати» на вірші Т.Г.Шевченка, «Чом, чом, земле, моя», «Ой, у лузі червона калина», «Подоляночка», «На камені стою», «Глибока кирниця»; написана музика до танців: «Буковинський аркан», «Метелиця», хоровод «Червона калина», що увійшли до репертуару Державного заслуженого академічного Буковинського ансамблю пісні і танцю України та інших художніх колективів.
З 1991 року А.М.Кушніренко неодноразово брав участь у підготовці урядових концертів до днів Незалежності України як головний хормейстер, а також як диригент зведених хорів у Всеукраїнських святах народної творчості на співочих полях у містах Києві, Полтаві, Львові, Тернополі, і як художній керівник творчих звітів майстрів мистецтв і художніх колективів Чернівецької області в Національному палаці мистецтв «Україна»(1999, 2001, 2004 рр.). Постійно надає допомогу аматорським хоровим колективам Буковини, а в 1983 і 1986 рр. А.Кушніренко проводив хорові методично-практичні семінари для диригентів у містах Торонто, Вінніпег, Едмонтон, Ванкувер (Канада).
Різноманітні концертні програми створені колективом ансамблю записані на 10 грамплатівках фірми «Мелодія», компакт-диску, зняті на 6 кінофільмах, у численних телевізійних і радіопередачах.




Держанвні нагороди: 1971р.- орденом Трудового Червоного Прапора; 1974 – Почесною Грамотою Президії Верховної Ради Естонії; 1979р.- Почесною Грамотою Президії Верховної Ради України; 1999р.-орденом Президента України «За заслуги» ІІІ ступеня; 2002р.-нагрудним знаком «Відмінник освіти України», 2005р. - золотою медаллю АМУ, 2008р. орденом Князя Володимира.
Нам всім, колегам та артистам, які працювали поряд з цим дивовижним музикантом, виходили з ним на одну сцену, залишається одне… гордитися та зберігати світлу пам'ять про великого нашого співвітчизника, іменем якого, на сьогоднішній день, названий Заслужений Академічний Буковинський ансамбль пісні і танцю.
Іменем великого маестро - Андрія Миколайовича Кушніренка….

Немає коментарів:

Дописати коментар