вівторок, 31 жовтня 2023 р.

Український книжковий знак ХІХ-ХХ ст.

  Відділ мистецтв отримав до свого фонду тритомне видання "Український книжковий знак ХІХ-ХХ ст. Каталог колекції Степана Давимуки".  Книги вийшли друком у 2022 році в Харкові.


 Каталог містить вступ, у якому розглянуто особливості розвитку українського книжкового знаку XIX—XX ст., його символічно-алегоричну образність, визначені суспільно-політичними обставинами і національно-визвольними змаганнями часу. Дано характеристику колекції Степана Давимуки, яка у каталозі представлена в повному обсязі. Це - 12 342 твори, виконані різними художниками упродовж XIX — на початку XXI ст. 



Степан Давимука  родом зі села Чернелиця, що на Івано-Франківщині. Закінчив Національний університет «Львівська політехніка» за спеціальністю інженер-електрик. Захистив докторську дисертацію «Теоретико-методологічні аспекти приватизації і механізми її реалізації в Україні» – відомий український політичний діяч та палкий поціновувач мистецтва. Завдяки його зусиллям на виставці представили збірку, яка налічує сотні робіт знакових українських та європейських митців, а саме: С. Альбіновська, А. Бокотей, Б. Буряк, М. Демцю, І, Ерделі, В, Кричевський, П. Холодний, О. Кульчицька, В. Патик, Р. Сельський, Б. Сорока, І. Труш та інші. 

Сьогодні каталог - це найповніший реєстр українських екслібрисів. Він підготовлений з урахуванням найновіших вимог наукового опрацювання мистецьких творів і використанням великої джерельної бази. Його доповнює багатий ілюстративний матеріал.



Для науковців, викладачів вищих навчальних закладів, студентської молоді, музейни-ків і всіх поціновувачів історії та культури українського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар