вівторок, 10 жовтня 2023 р.

Промовиста пластика відомого буковинця: Темістокль Вірста. До 100-річчя

  До 100-іччя відомого Буковинця Темістокля Вірсти -  французького художнгика українського походження, який відзначатимемо 15 жовтня 2023 року, було зорганізовано декілька знакових  меморіальних мистецьких проєктів..

 Зокрема йдеться про виставку художніх творів Темістокля Вірсти та відомих українських художників-учасників проєкту: Орисі Вірсти, Святослава Вірсти, Олександра Літвінова, Лариси Куваєвої, Марини Рибачук, Анатолія Фурлета, Сергія Колісника, Тетяни Павлик, Галини Отчич, Ігоря Юрченка, що була  зініційована та презентована відомою художницею та другом родини Ларисою Куваєвою.

Темістокль Вірста (1923 – 2017 рр.) народився у с. Іспасі на Буковині. Навчався в середній (румунській гімназії) та мистецькій школах в Чернівцях. Брав приватні уроки малюнку у відомих буковинських художників – іпресіоніста Броніслава Урбанського та експресіоніста Лева Грушки.

У 1940 році покидає Україну і після 10 років поневірянь, концтаборів і примусових робіт опинився в Парижі без засобів до існування. Він починав свій шлях у мистецтві в галузі декоративного живопису. У ці роки у мистецькому середовищі французької столиці почав формуватися новий мистецький напрямок, який проголосив своїм головним завданням абстракцію. Вірста активно сприйняв цю новацію, яка віднині стає суттю його творчості. Малярство Вірсти – породження творчої уяви.

Художника добре знають за межами Франції. Починаючи з 1950-х років він бере участь у виставках в Швейцарії, Італії, Бельгії, Данії, США. Його твори є в музеях, університетах, галереях і приватних колекціях.

Перша виставка Вірсти відбулася в Києві з 15 жовтня по 15 листопада 1997 року. На ній експонувалося близько 100 творів.

Крім Києва вона була показана в Харкові, Донецьку, Полтаві, Одесі, Тернополі, Львові.

За багаторічну сумлінну працю у царині розвитку українського образотворчого мистецтва та архітектури, видатний особистий внесок у справу популяризації кращих взірців національної культури в Європі та світі, активну пропаганду української національної ідеї та свідому патріотичну позицію Темістокля Вірсту нагороджено (посмертно) Почесною відзнакою Чернівецької обласної ради «За заслуги перед Буковиною».

 Долучаючи свої  фондові надбання, відділ мистецтв експонує унікальне видання, що подароване сім'єю художника бібліотеці.  

 Видання " WIRSTA: Шлях маляра", видане  трьома мовами -  українською, англійською та французькою, в Парижі 1975 року вміщує  матеріали про житя та творчість митця, безліч знімків художника у  творчому процесі, його мистецьких робіт та сімейних архівних фото.

 Видання передано до фондів відділу  художниками Буковини, за що велика вдячність від колективу біфбліотеки та шанувальників. 




Немає коментарів:

Дописати коментар