понеділок, 20 березня 2023 р.

Родом з Буковини. В пам'ять про Семена Шкургана

 



20 березня 2023 року виповнюється 85 років від дня народження українського співака (баритон), педагога, Заслуженого артиста УРСР  Семена Васильовича Шкургана - батька всесвітньо відомого співака Андрія Шкургана.

Семен Васильович народився в сім'ї селянина. У 1956 році закінчив школу в с. Прутівка (Снятинський район). В 19561957 рр. майбутній співак працював на будівництві шахт Донбасу.

В 1960 році закінчив Івано-Франківське музичне училище (нині Івано-Франківське музичне училище імені Січинського), а в 1966 році — вокальний факультет Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка.

Від 1966 р. він був солістом-вокалістом Чернівецької філармонії.

Протягом 19671992 рр. викладав вокал у Чернівецькому музичному училищі.

В 19921994 рр. — доцент кафедри музики Чернівецького університету. Водночас (з 1993 р.) він — професор вокалу Краківської музичної академії (Польща).

Систематично виступав з концертами в Чернівцях і обласних центрах України, а також — за кордоном (Росія, Румунія, Франція, Південна Америка).


За активного виконавського життя в репертуарі співака були провідні партії у найвизначніших операх світової культури, зокрема:

Шарплес (опера «Чіо-Чіо-Сан» Дж. Пуччіні), Петруччіо (опера «Приборкання непокірної» В.Шебаліна), Фігаро (опера «Весілля Фігаро» В.-А. Моцарта) та ін.

Арії, кантати, ораторії з творів Генделя, Баха, А.Скарлаті, Ш.Гуно, Ж.Бізе, Дж. Верді, С.Монюшка, М.Лисенка, К.Данькевича; романси та пісні українських та зарубіжних композиторів.

Особливе місце в концертній діяльності займали твори на слова Т.Шевченка, Л.Українки,  І.Франка.

17 березня 2023 року митець відійшов у вічність,  за три дні до ювілею. Прожите життя  та творчий спадок залишуть в наших серцях вічну пам’ять.

Немає коментарів:

Дописати коментар