понеділок, 16 січня 2023 р.

"Традиції Буковинського Різдва та Маланки"

  15 січня 2023 року відбувся  мистецький етноперформанс "Традиції Буковинського Різдва та Маланки" в АРТпростір на Кохановського Мистецький центр!




Буковинський центр культури та мистецтв та громадська організація «Вишиваний Дивотвір» за участі автентичних виконавців показали для всіх присутніх колоритну програму буковинських традицій!

На початку заходу провели невеличкий майстер-клас із зав‘язування хусток і всі мали можливість навчитися це по-різному робити. Зала наповнилась святково "хусткованими" жіночими образами!

Особлива традиція вшанування померлих - буковинська різдвяна помана. Її щемливі особливості висвітлила в своєму виступі очільниця Артпростору на Кохановського, голова ГО "Вишиваний дивотвір", співавторка ідеї імпрези Одарка Кучерява.

Звучали коляди у виконанні буковинської співачки, лауреатки численних міжнародних вокальних конкурсів Тетяни Петришиної та вихованиці її вокальної студії Анни-Крістіни Стрижак - дохристиянська коляда "Ой як же було" - прозвучала у винятковій народній манері, що віднесла у фантазіях у часи наших предків.Етногурт "Зозуля" з с. П'ядиківці виконали коляди, щедрівки, які рідко знаються серед пересічних українців, прозвучали коляди, які співали вояки УПА.

Із різних куточків Буковини були запрошені учасники славнозвісних Буковинських Маланок - Вашківецької, Горбівської, Суховерхівської та ін. Образи Молодої та Меланії, Коні-вояки, Козак можна було розгледіти зблизька та почути цікаві історії про дотримання ритуалу перевдягання.

Особливою сторінкою етноперформансу було віншування та передбачення від колоритної гості заходу - циганки Ружалії, образ якої відтворила завідувачка віддіду мистецтв ЧОУНБ ім. Михайла Івасюка Любов Шилюк.



Модераторами й консультантами дійства булизнані етнографи - директор Буковинського центру культури та мистецтв, заслужений діяч культури та мистецтв України Микола Шкрібляк, керівниця дослідницького проєкту «Спадщина» БЦКМ, письменниця Іванна Стеф'юк.

Дійство фільмували на відео для подальшого створення фільму і всі присутні стали дійовими особами майбутнього відеофільму "Традиції Буковинських різдвяно-новорічних свят".

💕

Немає коментарів:

Дописати коментар