середу, 14 грудня 2022 р.

Святий Миколай Чудотворець


 

  1. Образ Святого Миколая – це саме українська версія подарункового діда, який є практично у кожній країні світу. Наш Миколайчик – це українське бачення доброго захисника дітей, а не запозичена у «когось» готова форма. Він гармонійно вписується в український вертеп з козою, зіркою, колядниками, янголятами, чортенятами, Василем, Маланкою, дідухом та ін. Цей персонаж рідний для нашої національної та європейської культури.
  2. Миколайчик змістовний. Він не просто роздає подарунки, а пропагує кращі людські риси, чемність, доброту, допомогу ближнім і зокрема дітям. Навіть опція покласти різочку під подушку неслухняної дитини, додає об’ємності та інтриги цьому образу.
  3. Миколайчик – екологічний! Як і Санта Клаус він не є тотожний грецькому Святому, що жив у IV столітті. Святий – реальна людина, а Миколайчик – це міфологічний образ. Образ, який в умілих руках буде ідеальною фігурою новорічно-різдвяного свята. В рамках ігрової програми чи вистави Миколай легко виконає роль доброго чарівника, веселого друга дітей, чудотворця, якому підкоряються стихії, мудрого наставника чи щедрого дідуся. Всі, хто робить з нього ходячого архієпископа, просто намагаються обмежити Миколая, щоб віджати його територію для російського аналога. А наявність реального історичного прототипа – це лиш бонус, бо якщо ви захочете зробити Миколая серйозним святим, якого поважають і дорослі, то у вас вийде. Дід Мороз же – це лялька (борода із вати), яку дорослі сприймають суто як «діда за викликом».
  4. Миколай Універсальний! Він ідеально підходить для святкування Різдва і Нового року, на відміну від рос. аналога, який до Різдва взагалі не ліпиться. Справа у тому, що Різдво і Новий рік в європейській культурі – це ОДНЕ і ТЕ САМЕ. Ми ж рахуємо роки від РІЗДВА ХРИСТОВОГО. А значить, що момент народження Христа є початком нашого літочислення, є початком року. Розбіжність релігійної і світської дати початку року – умовна і на святкуванні ніяк не повинна відображатися. Ці тонкощі для дітей непомітні. А ще, у Миколайчика є бонус, він може приносити подарунки не лише на Різдво і Новий рік, а і в день Святого Миколая. Діти люблять подарунки, і в цьому сенсі наш Миколай – сама щедрість!
  5. Миколай має добрий імідж та ідеальний послужний список. Він не помічений у співпраці з совєцькими окупантами. Він терпів гоніння і знущання разом з українським народом і нашою культурою всі довгі десятиліття. Він приносив подарунки дітям «ворогів народу», піклувався про українських малюків там, де інші «чарівники» ногою не ступали. З ним можна іти в розвідку!

Немає коментарів:

Дописати коментар