понеділок, 5 грудня 2022 р.

Національний тиждень читання 2022 року


 Події заради промоції читання відбуваються в багатьох країнах і покликані об’єднати читачів, письменників, бібліотекарів, видавців і книгарів.

Ініціював Національний тиждень читання Український інститут книги в 2021 році спільно з Міністерством культури та інформаційної політики.

 Метою стало «залучити українців до читання, купівлі та дарування книжок, відвідування бібліотек, а також привернути увагу до українського книговидання та літератури, підтримати видавництва, книгарні та бібліотеки».

Минулоріч всі причетні — бібліотеки, книгарні, видавництва — зорганізували  події та акції, які допомогли залучити нових читачів і стимулювали до придбання та читання книжок. Навіть свою тисячу гривень  в «Дії»  можна було витратити на придбання книг і багато українців цим скористалось.

  А цьогоріч в Україну прийшла страшна повномасштабна війна! Вона принесла велику біду по всій країні -  з анексією наших територій, тисячами невинних жертв, руйнувань,  холоднокровних вбивств та катувань….

Горіти вам у пеклі!

 Чи можемо ми вести мову про тиждень читання 2022 року? Так можемо і будемо!

Адже саме правильна книга в правильний час здатна навіть врятувати людину. А  в  години  відключень електропостачання по всій території України, читання стає  для багатьох єдиними засобом провести час з користю. Можливо  згодом для більшості це стане постійною практикою.

Навіщо це потрібно? Згідно з дослідженнями Українського інституту книги:

читачі щасливіші, частіше досягають поставлених цілей та більш стресостійкі, ніж нечитачі;

серед нечитачів вдвічі більше безробітних, ніж серед любителів читання;

більшість українців погоджуються як з тим, що «читання допомагає зробити складний вибір, коли цього вимагають життєві обставини» і майже половина (47 %) переконані, що читання сприяє матеріальному достатку.



 Подаємо  п’ятірку кращих видань  фонду відділу мистецтв, які надійшли у 2022 році:

1.     1. Кістлер, Марк. Ви зможете малювати за 30 днів : простий і веселий спосіб швидко  навчитись малювання / Марк Кістлер; пер. з англ. Марії Коваленко. – Харків: Моноліт, 2021.- 300с.

2.     2. Литовченко, Влада. Всесвітня спадщина ЮНЕСКО в Україні / Влада Литовченко. - Київ: Ваш автограф, 2021. - 180с.: іл.

3.    3.  Магдиш, Ірина. Ар-нуво. Стилі українського мистецтва ХХ-го століття/ дизайн Олени Старанчук, Олега Грищенка. – Київ: Портал, 2021. – 120с.

4.      4. Сукненко, Станіслав. До Голлівуду з України / Сукненко Станіслав. – Київ: Саміт-книга, 2020. – 360 с., іл..

 5.Чмут, Олена. Хорові твори. А cappella / упорядники Олена Чмут, Надія Селезньова. – Чернівці: «Місто

Немає коментарів:

Дописати коментар