вівторок, 31 травня 2016 р.

Мій вимріяний Миколайчук! До ювілею!



У тому, що зробив Іван Миколайчук – актор, драматург, режисер, громадянин, так багато розуму та серця, болю та надії. А ще правди, волі, відчаю, радості та думки. Вистачить і нам, і нашим дітям, і нашим внукам… Це все  вже стало історією.
 Його всеоб’ємне творче послання нам, українцям, відбулося. Вже багато років ми його бачимо та чуємо. А що важливіше, - відчуваємо в свідомості, в серці, в думках, сподіваюсь, і в звершеннях. Його голос, що прозвучав в суспільній свідомості на увесь світ, став думкою, совістю, пристрастю, тривогою  та  самовираженням.  Став  Заповітом нам.  


Миколайчук – всевідаючий… Український митець, що в часи неофіційної заборони всього українського, в козацькому строї злітав з коня в образі козака Василя  в «Пропалій грамоті».  Куди ж подіти очі                  Івана Миколайчука, що  яскраво зоріли і так багато  промовляли тим, хто розумівся на людських очах. Він  одним всевідаючим промовистим поглядом з екрану доводив, що були у нас козаки з їх жартами та піснями, вільнолюбством та честю, що таки була в нас Запорозька Січ. Історію не здолати!


Миколайчук  -  печальний мудрець. Масштаб таланту  в ролі Фабіяна -  сільського дивака  у «Вавілоні - ХХ» -  важко переоцінити. Монологи героя -  героїзм артиста -  печально мудрі, іскристо заворожуючі, майстерно тактовні, тонально відповідні. Потужна сила барв, одухотворене обличчя, опоетизований пейзаж, особливий стан підкрученого «смику», що тримає  в потрібному емоційному стані  мене, глядача, немовби понад житейською суєтою. Миколайчук – мудрець!


 Миколайчук – мужній борець зі злом, наче зійшов зі старої легенди, з якої виростає драматична повість про людські долі, події, вчинки простого люду Карпат. Братське протистояння особистого жертовного  добра і добра суспільного, суспільного масштабного зла  із злом кревним, братським.  Боротьба  -  не абстрактна, сповнена мужності рішень, вчинків та конкретного змісту. Тут є поетичність діалогів, мужність пластики  «білого птаха з чорною ознакою» та гармонійність пейзажних гірських натур.   І саме гори, які стали свідками людських трагедій, нічим незамінних втрат, продовжують стояти так само велично, незворушно, мужньо!
 Миколайчук – мрійник. Він давав нам, глядачам,  свої мрії-сни.  Особливого ґатунку і фактури. Герой-мрійник, що  виказує протест проти прагматизму,  не думає про багатство, тому що все, що навколо нього  - гори, полонини, кохання -  це таке багатство, що більшого на цій землі немає. Важко знайти людину, залюблену в свою батьківщину більше. Він хотів кожному вибраному другу показати все найкраще: людей з далеких гірських сіл, спуски на плотах по Чорному та Білому Черемошу, пригостити афинами і гогозами з усіх гірських полонин, напоїти з усіх джерел  -  поділитися з усіма своїм щастям. І він умів ділитися з нами, глядачами, своїми мріями-снами. Мовчазна, невисловлена вголос любов до рідної землі в кожному жесті, погляді, усмішці, замилуванні.
 І твориться ця любов, як мрія-сон, без зайвих слів, тільки очима, як справедливо сказано,  очима, що є дзеркалом людської душі…


От такий мій вимріяний Миколайчук!
Вже близиться час,  коли  настане 75-ий  день народження Івана Миколайчука. Попри всі прикрості та невдачі  українського сьогодення ми будемо гучно шанувати нашого славетного земляка.  Співати його пісень, дихати його гори, пити  воду з його криниці, надивлятися його гірські краєвиди, мити ноги в його Черемоші та ласувати його смачними лісовими ягодами. А головне, ми будемо начитуватись його книг, надивлятись його фільмів, напитувати ним нашу пам’ять. Вже від сьогодні починаються мистецькі акції, що будуть в нагоді кожному спраглому Миколайчука!
 Вперед! У світи його творчості, де він живий і зосереджений, оповитий чарами і болісно незахищений, мужній та рішучий, ніжний та поетичний! Все наповниться його присутністю, його совістю!
 Наш вимріяний Миколайчук! 


Немає коментарів:

Дописати коментар