вівторок, 31 травня 2016 р.

66-ий Берлінале!

Берлінський міжнародний кінофестиваль (Берлінале) — міжнародний кінофестиваль категорії А, який вважається одним із найпрестижніших фестивалів світу у сфері кіно. Проходить щорічно у лютому в Берліні, починаючи з 1951 року.
Один із найпрестижніших кінофестивалів Європи та світу. Близько 400 фільмів презентуються в різноманітних секціях. Враховуючи понад 230 000 проданих квитків і близько 430 000 глядачів (серед них фахівці у даній сфері), Берлінале вважається найбільш відвідуваним фестивалем світу.
Нагороди — Золотий та Срібний ведмідь (ведмідь — символ Берліну).
Журі приділяє особливу увагу тому, щоб на фестивалі були представлені фільми з усього світу. У фестивалі беруть участь щонайменше 20 000 спеціалістів з 120 країн. Про час проведення фестивалю повідомляє 4200 журналістів у 100 країнах світу. Паралельно з Берлінале проводиться Європейський кіноринок, який є одним з найважливіших місць зустрічі знавців у сфері кіноіндустрії. Він зарекомендував себе як основний ринок виробників, дистриб'юторів, покупців і агентів. 
Берлінале засновано в 1951 році. З 2001 року директором фестивалю є Дітер Косслік. З 2002 року за проведення Міжнародного кінофестивалю у Берліні відповідальна Організація культурних заходів у Берліні. Кінофестиваль також заручився підтримкою Федерального уряду у справах культури і засобів масової інформації. [6] На даний момент Міжнародний кінофестиваль в Берліні став одним із найвідоміших культурних та мультимедійних центрів. [7] 62-й кінофестиваль відбувся у період з 9 до 19 лютого 2012 року і розпочався з презентації фільму-драми Бенуа Жако «Прощавай, моя королево!». 63-й Берлінський кінофестиваль проводився з 7 по 17 лютого 2013 року. 64-й фестиваль Берлінале відбувся у період з 6 по 16 лютого 2014 року. З 11 по 21 лютого пройшов 66-й щорічний міжнародний кінофестиваль Берлінале.
Прем'єрні покази відбуваються в Палаці Берлінале (площа Марлен Дітріх, 1).

З 1951 року Берлінале проводиться влітку, з 1978 року — у лютому, в Берліні. Фестиваль бере свої витоки від Оскара Мартея — фільму воєнної адміністрації США у Берліні. Американська військова адміністрація підтримувала і контролювала берлінську кіноіндустрію, надаючи їй кредити та фінансуючи в перші роки роботи кінофестивалю. 6 червня 1951 під девізом «Вітрина вільного світу» відкрився перший Міжнародний кінофестиваль у Берліні, презентувавши фільм Альфреда Хічкока «Ребека» в Палаці Титанія. На місце першого директора фестивалю був обраний Альфред Бауер, кінознавець, радник у питаннях кіно при британській військовій адміністрації у повоєнний період. Як реакція на Берлінський кінофестиваль, у східній частині міста відбувся фестиваль народно-демократичних фільмів, на якому презентувалися фільми в основному з країн колишнього Східного блоку. Це сталося в 1951 році, через тиждень після закінчення Берлінале.


З дня проведення першого кінофестивалю у Берліні, Золотий ведмідь, за проектом скульптора Рене Сентеніса, став його основною нагородою. Перші кілька років переможці обирались за допомогою голосування глядачів. Міжнародна федерація асоціацій кінопродюсерів прирівняла Берлінале до рівня Канського фестивалю та фестивалів у Венеції та Локарно, а також внесла певні зміни: Берлінале відносять до фестивалів групи А, а для суддівства залучається міжнародне журі, яке вручає переможцям нагороди — «Золотого та Срібного ведмедя». Ранній Берлінале став місцем зустрічі численної, передусім гламурної, публіки. На фестивалі засвітились такі зірки кіно як Гері Купер, Софі Лорен, Жан Маре, Річард Відмарк, Жан Габен, Мішель Морган, Генрі Фонда, Еррол Флінн, Джульєтта Мазіна, Девід Нивен, Кері Грант, Жан-Поль Бельмондо і Рита Хейворт. Своє спрямування фестиваль змінив наприкінці 1960-х у зв'язку з соціальними та політичними змінами. В 1970 році на Берлінале розгорілась запекла суперечка у зв'язку з презентацією фільму Майкла Верховена про події в'єтнамської війни. Це призвела до відставки журі і скасування конкурсної програми.

На Берлінале 1971 року до конкурсної програми залучено нові та прогресивні фільми Міжнародного форуму молодого кіно. В ході змін, запроваджених внаслідок Східної політики Віллі Брандта, які супроводжувались культурним відкриттям Східного блоку, в програму увійшли також кінострічки, зняті у Радянському Союзі та НДР, а саме «Сто днів після дитинства» Сергія Соловйова 1974 року та «Якоб-брехун» 1975 року. У 1976 році директора фестивалю Альфреда Бауер заміняє публіцист Вульф Доннер. Доннер впроваджує кардинальні зміни і здійснює модернізацію фестивалю, зокрема переносить період проведення з літа на зиму. Однією з причин змін стає впровадження Ярмарку кіно (сьогодні Європейський кіноринок), який збігся в часі з іншими зимовими фестивалями кіно. Доннер започаткував нові секції, такі як Німецька серія кіно та Фестиваль дитячого кіно, а Виставка-показ була замінена Панорамою в її сучасному вигляді. З часів Доннера фестиваль Берлінале став місцем роботи, а не просто сценою для знаменитостей та молодих акторів.
В 1979 місце Доннера зайняв Моріц де Хадельн, який очолював кінофестиваль до 2001 року. З 2000 року фестиваль проводиться в Театрі на Потсдамській площі, який налічує 1800 місць в головному залі. Театр було перейменовано в Палац Берлінале. Окрім прем'єр фільмів, тут презентуються також кінокартини, які відкривають фестиваль та проводяться церемонії нагородження переможців.
З 1 травня 2001 фестиваль очолює Дітер Косслік. За період роботи Коссліка запроваджено секцію Перспектива німецького кіно. У 2003 році створено нову секцію для роботи з молодими спеціалістами — Кампус талантів Берлінале, а в 2007 році — Берлінале короткий метр.


66-й щорічний Берлінський міжнародний кінофестиваль проходив з 11 по 21 лютого 2016 року в столиці Німеччини. Головою міжнародного журі була оголошена американська акторка Меріл Стріп. Фільмом відкриття був обраний американський фільм «Аве, Цезар!» братів Коен«Золотого ведмедя» отримала італійська документальна стрічка «Пожежа на морі» Джанфранко Розі.



14 жовтня 2015 року було оголошено, що Меріл Стріп очолить міжнародне журі кінофестивалю. «В якості голови міжнародного кіноогляду вона виступає вперше. Я радий, що вона повертається в Берлін з її величезним досвідом», — заявив директор Берлінале Дітер Косслік. Почесним «Золотим ведмедем» був нагороджений німецький кінооператор Мікаель Балльгауз. Церемонія вручення нагороди пройде 18 лютого 2016 року, після якої відбудеться спеціальний показ фільму «Банди Нью-Йорка», оператором якого був Балльгауз. 4 грудня 2015 року американський фільм«Аве, Цезар!» братів Коен був оголошений фільмом відкриття кінофестивалю До цього брати Коен відкривали Берлінський кінофестиваль 2011 року фільмом «Справжня мужність».
«
Це чудово, що Джоел та Ітан Коени знову відкриватимуть Берлінале. Їх гумор, унікальні герої і фантастичний талант оповіді без сумнівів захоплять аудиторію. «Аве, Цезар!» — ідеальний початок для Берлінале 2016.

Немає коментарів:

Дописати коментар