четвер, 11 лютого 2016 р.

Ювілей Главки

15 лютого виповнюється 180 років від дня народження видатного архітектора й вченого Йозефа Главки.
Йо́зеф Гла́вка (народився 15 лютого 1831, Пржештице, Королівство Богемія, тепер Пльзеньський край) - австро-угорський або чеський архітектор, найбільший чеський меценат, засновник Фундації Главки, вчений і перший президент Чеської Академії наук та мистецтв.
Hозробив креслення понад 150 будівель у ВідніПразі та інших містах. Найкращим його витвором в Україні вважається ансамбль резиденції Буковинських митрополитів у Чернівцях, проект якого Главка створив у віці 29 років.

Й. Главка навчався у Вищій технічній школі в Празі, потім вивчав архітектуру в Академії мистецтв у Відні.
Невдовзі після того, як Главка завершив свої студії, чеський архітектор Франтішек Шебек пішов у відставку і залишив йому свою щойно засновану архітектурну компанію (бюро) у Відні.
Згодом Главка та його бюро здійснили будівництво низки значних архітектурних проектів, зокрема будівлі Віденської опери, обласної пологової лікарні в Празі та архітектурного комплексу Резиденції Буковинських митрополитів у Чернівцях (тепер корпуси Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича).
Останній по праву вважається архітектурним шедевром і найвищим досягнення Й. Главки. Будівничий багато їздив Буковиною, знайомився з побутом, традиціями, ремеслами, краєвидами, втіливши побачене у створеному проекті. Він особисто керував певний час будівельними роботами.

Йозеф Главка був засновником, меценатом і першим президентом (1892-1908) Чеської Академії наук і мистецтв. Всіляко допомагав талановитій молоді. Піклуючись про малозабезпечених студентів, виділив власні кошти на спорудження гуртожитку на вулиці Єнштейнська(у Празі). Коли 1890 року в результаті повені був значно пошкоджений празький Карлів міст, Главка і своїм коштом, і створенням спеціального фонду, допоміг відновленню пам'ятки в її історичному вигляді.
У 1904 році Главка передав усі свої статки Фундації, названій на честь нього та його дружини «Фундація Йозефа, Марії та Зденки Главок».
Помер митець у селі Лужани під Прагою 11 березня 1908 року в родовому маєтку.
100-і роковини від смерті архітектора — 2008 рік відмічався на міжнародному рівні й був оголошений роком Главки ЮНЕСКО. У Чернівцях Главці встановлено пам'ятник — у парку за Резиденцію Буковинських митрополитів.
Відділом мистецтв підготовлено ювілейну книжкову виставку «Європейський подих буковинської архітектури», де представлено матеріали про життєвий та творчий шлях митця.

         Запрошуємо всіх бажаючих ознайомитись з книжковою експозицією.

Немає коментарів:

Дописати коментар