четвер, 19 лютого 2015 р.


 Кіномистецтво 

сьогодні








  Численні та палкі виступи критиків про  історію та сучасний стан українського кінематографу робить його більш цікавим  для  вивчення та споглядання   тих молодих людей, час яких настав зараз. 






Зроблені спроби відродити історичну пам’ять, нагадати про те, що українське кіномистецтво завдячує своїми успіхами О. Довженку, Л. Курбасу, І. Кавалерідзе, С. Параджанову, Д. Демуцькому, І. Миколайчуку та ін., дають свої результати і молодь дивиться «Землю» Довженка, «Тіні забутих предків» Параджанова, «Білий птах з чорною ознакою» Іллєнка.




Перед початком перегляду
    Багато говорять про український пріоритет у різних галузях світової культури, але резонанс про унікальний феномен української кінопоетики з її самобутніми прийомами образотворення, чаклунською механікою набуття окремими явищами символіко-філософського тлумачення, незвабним інтересом до всього національного, вмінням створити  дивовижний світ небаченими, глибоко емоційними звукозоровими знахідками,  є неабияким та широко  вивченим за кордонами нашої держави. Це є здобутком українських кіномитців того часу.


   Початок нового століття приніс  декілька  помітних робіт українських майстрів, що спалахнули на вітчизняній кінематографічній орбіті.   Популярність та інтерес до українського кіно зростає і це дає право стверджувати, що майбутнє  українського кіно, хоч і нелегке, але професійно цікаве. Про це свідчать нові імена, що відкриваються своїми кінематографічними роботами широкому колу українського глядача. Відбувається природна зміна поколінь, що творить сучасну кіноісторію. 
 
    Наприкінці 2014 року у фонди обласної наукової бібліотеки надійшла колекція  «Класика українського кінематографа» на  електронних носіях, яка вміщує збірки фільмів Юрія Іллєнка та Івана Миколайчука. Кожен том вміщує по  сім-вісім фільмів.

  Задля широкої популяризації на сайт бібліотеки виставлена інформація про надходження колекції у фонди. Збірки  експонуються на виставкових вітринах, що дало змогу ознайомитись достатній кількості відвідувачів бібліотеки із унікальними кіноматеріалами.  Відділом мистецтв організовано перегляди фільмів із колеції  в рамках волонтерського проекту «Твоя країна». Відгуки позитивні.


     Робота з розширення знань про історію українського кіно та  творчі біографії його творців запланована і в 2015 році, тож очікуємо не менш  цікавих вражень від переглядів. 




Немає коментарів:

Дописати коментар