понеділок, 16 лютого 2015 р.

Вечірка до Дня закоханих

 На що здатні сучасні бібліотеки

 Бібліотечними сходами

 
   14 лютого 2015 року  обласна наукова бібліотека організувала молодіжну вечірку  «Ніч в бібліотеці. До Дня всіх закоханих».


 Книжкова інсталяція
 Трохи передісторії…
 Ще в кінці 19 — на початку 20 століття, в дуже популярних тоді виставах домашніх театрів, однією з найулюбленіших була п'єска за старокиївської легендою про київських закоханих, яким допомогли зберегти кохання і пошлюбитись свята Ольга і святий Валентин. Вистава існувала в кількох варіаціях, вона була збережена в пам'яті киян із старокиївських родів. Крім такого, мабуть, можливого лише в Києві, поєднання небесних помічників, вся легенда просякнута саме київським духом — духом міста, споконвічно відкритого до зв'язків з іншим європейським світом, міста-колиски непересічної, оригінальної культури, яку не подужали цілком вигасити та переінакшити всі загарбники. Так вшановували святого Валентина ще в Давній Україні.
Існує сучасно адаптований варіант сценарію, що вже кілька років мандрує інтернетом,  він став основою для творчих прочитань і втілень в різних  молодіжних колективах.
 Відповідний історичний контекст є цілком вірогідний, але й в наші дні  відзначення Дня закоханих стає традицією серед  української молоді. Не будемо вдаватись до непотрібних епітетів про «оєвропення», це зайве. Свято є і воно прийшло в бібліотеку.
Зал в очікуванні
   Зали бібліотеки наповнились  веселою молоддю, яка читала ліричну поезію, долучилась до перегляду романтичних фільмів, грала в різні ігри та слухала виступи музичних колективів та виконавців.
  Спитаєте чи на часі? Вдивіться  в усміхненні обличчя і відповідь прийде  сама собою.

Лілія Холоменюк
 Відділ мистецтв організовував музичну локацію «Мелодії кохання». До виступу були запрошені: солістка обласної філармонії Лілія Холоменюк із класичною фортепіанною програмою, гурт скандинавської  музики «Бурдони Черна» під керівництвом Валентина  Клименка, тріо авторської пісні під керівництвом Володимира Каверіна, гітаристи із сольними програмами  Стас Нагірний, Ярослав та Вікторія Кузьміна.
 Гурт "Бурдони Черна"
 Два Валентина в День Валентина в бібліотеці

 Вечір пройшов на одному диханні. Незчулися, як  наблизилась північ. Розійшлись із твердим рішенням робити це ще, ще і ще!  А ваша думка яка?
 Романтична кав'ярня в дії

Немає коментарів:

Дописати коментар