понеділок, 9 лютого 2015 р.

До 115-річчя від дня народження Оксани Петрусенко

Оксана Петрусенко


На співочому небосхилі України яскравою зіркою сяє ім’я Оксани Петрусенко. Більше шістдесяти років співачки немає між нами, та не тьмяніє пам’ять про неї. Закарбований на грамплатівках голос продовжує чарувати мільйони людей. Виконані Оксаною Петрусенко народні пісня та оперні арії увійшли до золотого фонду української музичної культури.
Оксана Петрусенко – співачка-легенда. Мало хто знає, що вона, по суті, є самоуком: завершити навчання в консерваторії артистці не судилося. Тільки незрівнянний, гідній подиву талант, виняткової краси голос та ще феноменальна працелюбність піднесли її до мистецьких вершин.

На театральну сцену Оксана прийшла сімнадцятирічною дівчиною, її школою стали провініційні драматичні гуртки та музичні театри. Подальшу частку здібної співачки визначила зустріч з уславленим актором й режисером Панасом Саксаганським. Видатний митець благословивши її, напророчивши славне майбутнє драматичної актриси. Мабуть, чудесне його пророцтво справдилось бі, якби не закоханість Оксани в народну пісню. Виконання партій Наталки Полтавки в одноіменній опері М. Лисенка та Оксани у «Запорожці за Дунаєм» З. Гулака-Артемовського увиразнили музичне обдарування дівчини.
Гастролі, гастролі, гастролі... Де б не виступала співачка, вон завжди мріяла повернутися в Україну. Згадуючи ридний край, вона виконувала в концертах «Соловейка» М. Кропивницького, народні пісня «Віють вітри» та «Ой, не світи, місяченьку»...
На афішах Київського оперного театру ім’я Оксани з’явилося лише 1934 року. Запам’ятайте цю дату. Адже после цого їй судилося жити усього шість років. Та котрі це рокта! Роки видатних творчих звершень, рокта народного визнання, перемог й трумфів... титану шість років – до болю короткий шлях до безсмертя.
Колеги вражалися невгамовному бажанню Оксани працювати, її фантастичній працездатності. Чи ж багато солістів опери можуть похвалитися, що мають в своєму репертуарі сорок партій?! Співачка аби передчувала немилосердність долі.
Особливо знаною Оксана Петрусенко стала як виконавиця народних українських пісень. Вона дала сотні концертів, зробили грамзапису понад тридцяти пісень. Мало не щодня голос співачки звучав по українському радіо. І сьогодні, коли у виконанні Оксани Андріївни звучить «Плавай, плавай, лебедонько», «Стоїть гора високая», «Лугом іду, коня веду», щемно стискається серце. Скільки в тихий піснях добра й непідробної, неповторної краси!
Оксана Петрусенко прожила сорок років. Свою творчість, своє життя вон до останку віддала людям. Її ім’я вічно пам’ятатиме Україна.

1 коментар: