четвер, 26 лютого 2015 р.

Шопену - 205 років



 Ліризм та мелодійність фортепіанної мініатюри

24 лютого 2015 році  в ЧОНУБ ім. М. Івасюка відділ мистецтв організував дайджест виконавців  Фредеріка Шопена. Захід відбувся з нагоди 205-ї річниці від дня народження польського композитора та піаніста.

Фредерік Шопен народився 22 лютого 1810 року в с. Железовій Волі, під Варшавою у сім’ї шкільного учителя та економки.
Вже дитиною він проявляв яскраві музичні здібності, у віці семи років почав навчатися грі на фортепіано. У 1826 році юний музикант продовжив навчання у Варшавській консерваторії, а у 1831 році він виїхав з Польщі до Відня,  а згодом оселився у Парижі, де провів значну частину життя. Шопен вразив Париж своїми оригінальними мазурками і полонезами – жанрами, в яких знайшли віддзеркалення слов’янські танцювальні ритми і гармонічна мова, типова для польського фольклору.

 В програмі музичного дайджесту виконавців «Ліризм та мелодійність фортепіанної мініатюри» представлено різноплановість творчості Шопена. У виконанні талановитих музикантів прозвучали вальси, мазурки, етюди, ноктюрни.
 Першим зіграв Вальс  Зарубайко Денис - учень ДМШ №2,  клас викладача - Радіонової Тамари Олександрівни. Наступним виконавцем став Маковійчук Богдан - випускник ЧНУ ім. Ю. Федьковича, який виконав Етюд №5 «Чорна кішка». Продовжили  вечір Троян Богдан - лауреат конкурсу «Нові імена», студент IV курсу педагогічного факультету ЧНУ ім. Ю. Федьковича, який виконав Етюд ля мінор №11, ор. 25 та Вишпінська Ярина – доцент кафедри музики з Ноктюрном мі-бемоль мажор. І завершив вечір Лісовий Вадим - лауреат обласної літературно–мистецької премії ім. Сидора Воробкевича, доцент та завідувач кафедри музики педагогічного факультету ЧНУ ім. Ю. Федьковича. У його виконанні прозвучали «Баркарола» та дві Мазурки.
Музично-епістолярні розвідки про зв’язки Ф. Шопена та М. Лисенка представила доцент кафедри української літератури філологічного факультету ЧНУ ім. Ю. Федьковича Маркуляк Лариса. 
Виконавці дарували незабутні враження та емоції, адже  музика, що змушує серце битися їй у ритм, доводить геніальність композитора. Організатори вечора представили слухачам  розгорнуту виставку-персоналію друкованих книжкових, нотних та електронних   видань, бібліографічних матеріалів.
Вечір пройшов в приємній та теплій атмосфері, не залишив нікого байдужим до творчості Фредеріка Шопена.

Немає коментарів:

Дописати коментар