понеділок, 27 лютого 2023 р.

“Кришталеве звучання голосу Лілії Сандулесу”

 

Продовжуючи мистецький проєкт «Цей день в мистецтві», в літературно-мистецькому салоні обласної наукової універсальної бібліотеки ім. Михайла Івасюка – нова презентація.

 28 лютого 2023 року виповнюється 65 років українській естрадній співачці Лілії Василівні Сандулесу  Народній артистці України.




В 1977 році почала співати на професійній сцені - в чернівецькому філармонійному ВІА «Жива вода».

Через три роки, в 1980 разом з  Олександром Сєровим перейшла у волинську філармонію (ВІА «Світязь», «Серпанки»), але через рік їхні шляхи розійшлися.

Влітку 1982 року на Всеросійському конкурсі виконавців у Сочі Лілія Сандулесу була третьою, та вже у вересні 1982 вона перемогла на конкурсі артистів естради України в Чернівцях (випередивши сестер Ротару, Олександра Сєрова, Віталія Білоножка і Павла Дворського).

В 1984 році Сандулесу запросили до Київського мюзик-холу, де у неї з'явилася можливість регулярно записуватися на радіо (згодом її прізвище почало вимовлятися українською мовою — Сандулеса).

В 1985 році вона з піснею Володимира Бистрякова «Гончарний круг» пройшла до фіналу всесоюзного телефестивалю «Пісня року»; фірма «Мелодія» випустила її платівку «Спочатку ти».

В 1988-му повернулася на Буковину співати з власним гуртом «Селена».

В 1990-му вона повертається до столиці — в театр «Етюд».

В 1992 об'єднується в дуеті з Іво Бобулом. Найвідомішіми спільними піснями стали «А липи цвітуть» та «Берег любові». Дует багато виступає за кордоном, де й виходить їхній компакт «Берег любові». Згодом у репертуарі Сандулеси з'явилися драматичні пісні — «Несу свій хрест», «Зраджене кохання».

Після десяти років спільного творчого, а потім і сімейного життя Сандулеса розлучилася з Іво Бобулом.

У 2004 році вийшов її сольний компакт з невибагливою назвою «Співає Лілія Сандулеса». На початку 2006-го Лілія Сандулеса повернулася на помешкання до Чернівців.

 Отримала почесне звання «Заслужена артистка України» (1987), а згодом почесне звання «Народна артистка України» (1996).

Серед найвідоміших пісень співачки: «Стожари» (П. ДворськийВ. Кудрявцев), «Гончарний круг» (В. БистряковА. Поперечний), «Я хочу бути щасливою» ( В. Домшинський - Вадим Крищенко), «Несу свій хрест» (С. Галябарда - О. Гавриш).




Мистецький проект «Цей день в мистецтві» передбачає втілення ідеї, що робить повсякдення цікавішим. Прагнемо через доробок відомих митців збагачувати та розширювати наші знання в галузі мистецтва.

Немає коментарів:

Дописати коментар