понеділок, 21 листопада 2022 р.

"Гідний подарунок у День Гідності та Свободи"

 

21 листопада в Україні відзначають День гідності та свободи.

Цей День  встановлений  «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії,     збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI  століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року — лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського  вибору…» згідно з указом Президента України  «Про День Гідності та Свободи» від 13 листопада 2014 року.

Саме з цього дня почалася боротьба українського незалежного народу за свободу вибору, думки та продовження курсу України до євроатлантичної інтеграції.

Цього дня з інтервалом у дев’ять років розпочалися два наймасовіші протести в сучасній Україні: у 2004 році – Помаранчева революція, у 2013-му – Революція Гідності. Цього дня почалася боротьба нашого народу в незалежній країні.

 Тому дуже символічним є подарунок, що надійшов до фондів бібліотеки від Христини Венгринюк, яка, в свою чергу, отримала його  від донеччанина.



Це три примірника фотоальбому «Євромайдан у Донецьку. Історія боротьби за гідність». Видання вийшло друком у Львові, в 2021 році у рамках проєкту «Євромайдан у Донецьку: народження нової ідентичності».

Це видання побачило світ у співпраці ГО «Західноукраїнський медіа-центр «Нова журналістика»» та ГО «Українська народна рада Донеччини та Луганщини». Видання втілено  у рамках Програми підтримки Міжрегіональної співпраці «Змінимо країну разом», яка реалізується Асоціацією органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати -  Україна»  та фінансується за кошти обласних бюджетів Львівської та Закарпатської областей.



Особливу підтримку та допомогу видання отримало від Фонду Ганнса Зайделя в Україні та Федерального міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини.

 Це є перше видання фотоальбому від керівника проєкту, відповідального за випуск та автора текстів  Станіслава Федорчука, за редакцією Ігоря Паславського. На його сторінках ілюструються найважливіші події Євромайдану в Донецьку та Донецькій області, а також висвітлюються окремі тематичні сторінки громадсько-політичного протесту, відомого як Революція гідності.

 Завдяки небайдужим людям це видання стане  тематичним доповненням фондів Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Михайла Івасюка.

 

 



Немає коментарів:

Дописати коментар