вівторок, 15 листопада 2022 р.

"Долі з вогню, землі та любові"

 14 листопада 2022 року відбулась презентація п'ятої збірки оповідань буковинського колоритного оповідача Георгія Боти "Долі з вогню, землі та любові", яка присвячена Дню міста Чернівці. 






 Автор збірки - письменник та  краєзнавець  -  інтригує читачів цікавими сюжетами, що побудовані за реальними подіями.  

   Буковина...  На малому клаптику землі  тут проживають русини і румуни, гуцули і німці, мадяри, поляки, словаки, липовани, вірмени, євреї та цигани. Щодо народностей, їх віри та й мови, звичаїв та  обрядів,  святкового та щоденного одягу - ноші – то є різнобарвна мішанина. Саме  про історичне минуле буковинців, про іх  життя на своїй благодатній землі, про стосунки між людьми, про свята й буденні справи простого жителя, про любов та страждання, про  побут  та традиції в ньому  -  про все це книга Георгія Боти!

 У презентації прозвучали оповідки із збірки, що презентується, у виконанні творчої команди мистецького центру  "Арт-простору на Кохановського" -  Олега Колянківського, Любові Шилюк, Тетяни Петришиної. Всі вони просякнуті колоритною говіркою буковинців, відображають події, що мали місце у реалі та трошки прикрашені поетичністю думки автора. Всі художні читання учасників були гармонійно доповнені образами, що допомогла створити очільниця "Арт-простору на Кохановського" Одарка Кучерява, що і виступила у якості модераторки заходу.

 Історія відбувається по спіралі, все що мало місце  у той час, повторюється  й сьогодні. Наша держава у війні, ворог нищить наші територіі, нашу культуру, а найголовніше, забирає життя героїчних українців. ПРОТЕ УКРАІНСЬКИЙ ДУХ І ВОЛЮ НЕ ЗЛАМАТИ. МИ СИЛЬНА НАЦІЯ.  

Оповідання, що перегукується із воєнним сьогоденням - історія трагедіі та пристрасті однієї буковинської родини  - «Депортація – загублені у війні». Уривок за мотивами прочитала Світлана Матейчук.

 Гарним колоритним доповненням було прочитання одного з текстів багаторічною помічницею автора у вивченні та віднайденні сюжетних об'єктів для творчості -  пані Лесею Щербанюк -  директоркою Муніципальної бібліотеки ім. Анатолія Добрянського. 

 Атмосферності додали музичні родзинки -  композиції, що виконала лауреатка чисельних  міжнародних та всеукраїнських конкурсів, володарка "Золотої квітки" вокального конкурсу імені Квітки Цісик Тетяна Петришина. Прозвучала буковинська народна пісня "Буковино, ти зелена ляно" та авторська композиція на музику Володимира Лобурака та вірші буковинської поетеси Тамари Севернюк "Щастя".

Стиглі буковинські яблука та запашний виноград  на столах "Арт-простору на Кохановського"  стали символічним доповненям та свіченням щедрості землі буковинської, щирості її людей та справжньої любові до свого краю.

Немає коментарів:

Дописати коментар