понеділок, 14 листопада 2022 р.

«Традиції буковинських весільних вінків»

 Дорогі буковинці!

13 листопада 2022 року відбувся етнографічний перформанс «Традиції буковинських весільних вінків» в Чернівецький обласний музей народної архітектури та побуту!



Організаторами дійства - ВО "Вишиваний дивотвір" та Буковинський центр культури та мистецтва -  залучено  співочий гурт "Зозуля" з с. П'ядиківці Неполовецької територіальної громади, що супроводжували дійство обрядовими піснями.
 Учасниками стали  багаторічні учасниці "Вишиваного дивотвору" на чолі із Одаркою Кучерявою, серед яких були відповідальні ролі молодої та молодого, вінчальних батьків, дружок та гостей "буковинського весілля"! Ролі "батька та матері наречених" зіграно очільниками ТОВ "Санта" та Буковинського центру культури та мистецтва -  Одаркою Кучерявою та заслуженим діячем мистецтв України Миколою Шкрібляком.



Надзвичайно цікавий та красивий обряд пошиття оберегового барвінкового вінка для молодої та молодого з Кіцманщини. Мудрий та витриманий у кращих українських традиціях оряд відбувався на відкритому просторі осінніх краєвидів музею, де "молоді" збирали барвінок для вінків та у хаті "Передгір'я" - етнографічній родзинці музею просто неба!



"Вінок, що рухається" пришивали на голову "топорівській нареченій", що була одягнена у старовинний стрій свого краю - сорочку з гаптованими циркою рукавами, ріклю, що розшита шовковою ниткою та шкіряні чобітки на підборах із колекції Миколи Шкрібляка. Вона мала приголомшливий вигляд, адже топорівський вінок з кодами дійсно пришивається до справжніх кіс дівчини. Роль "відважної" молодої дівчини зіграла Іванка Шульгіна.



Відтворювала методику пришивання вінка майстриня Галина Вівчарюк.

Неймовірна красива методика одягання такого вінка, що сягає глибоких традицій наших предків, збережена в чотирьох селах Буковини, як зазначила у своєму науковому коментарі Іванна Стеф'юк - авторка проєкту "Спадщина" Буковинського центру культури та мистецтва.



Всі гості дійства отримали таку широку палітру емоцій - щастя від того, що ми всі були об'єднані спільною метою - гарні, мудрі, щедрі, талановиті! Радість, що ми, українці, збагачені своєю історією, культурою та традиціями саме нашої благословенної Богом землі, включені та небайдужі!


Гордість відчували та наповнювали серця багаторічні партнери по творчим проєктам ТОВ "Санта", "Вишиваний дивотвір", Буковинський центр культури та мистецтва, відділ мистецтв ЧОУНБ ім. Михайла Івасюка, Чернівецький обласний музей народної архітектури та побуту - голосисті, веселі, хазяйновиті, відповідальні, надзвичайні Хранителі та зберігачі народної традиції.
Дмитро та Марія Ващуки -  вінчальні батьки



Дякувати усім добрим небесним силам й творчій спільноті за сприяння у створенні запису відеоверсіі про збереження та популяризацію народних традицій нашого краю, обрядового вінкоплетіння, зокрема.

Немає коментарів:

Дописати коментар