четвер, 21 лютого 2019 р.

Родом з Буковини. Йозеф Шмідт.

Шмідт Йозеф Вольфович— єврейський оперний співак (тенор) .

Народився 4 березня 1904 р.у с. Давидени (нині Давидівка Сторожинецького району Чернівецької області). 1914 р. разом з батьками переїздить до Чернівців. Вчиться музичної грамоти у композитора А.Завуловича. Хлопчиком потрапив у хор Чернівецької Синагоги, яким керував великий педагог і знавець вокалу кантор Самуель Тандоштейн. Тут 12-річний Йозеф Шмідт вперше виступив публічно, а відтак — співав у хорі, запрошувався до участі в концертах гастролюючих німецьких оперних груп. 1918 р. вступив до гімназії, а 1922 р. відвідував лекції в торговій академії.
Його дядько Лео Енгель, багатий і розумний мененджер, привіз Йозефа у Берлін, де почався мистецький шлях артиста.
З приходом до влади фашизму змушений був емігрувати з Німеччини. Спочатку імігрував до Відня (Австрія), а згодом до Парижа, однак після захоплення останнього фашистами був змушений покинути і його. Останнім місцем його проживання стала Швейцарія, де у маленькому готелі неподалік Цюриха, в приміщені ресторану у місті Вальдегг, після гострого запалення горла, помер від закупорки сердцевого шлуночку. Сталось це неподалік табору для інтернованих, куди він був поміщений як єврейський втікач, 16 листопада 1942 р. На могилі співака викарбувані слова: «Зірка впала».


У 1924—1926 рр. навчався у Віденській консерваторії та Берлінській академічній вищій музичній школі. 29 березня 1929 р. дебютував у ролі Васко де Гама в опері Д. Мейербура «Африканка» по берлінському радіо. Співав у БерлінськійВіденськійБрюсельській операх.
1933 р.співак виїхав у тривале концертне турне по СШАМексиціКубіНідерландахБельгії. Того ж року дав два концерти у Чернівцях у залі Музичного товариства (тепер обласна філармонія).
Виконував оперні партії з «Аїди»«Євгеній Онєгін», «Втеча з Сералю», «Летючий голандець», «Трубадур», з маловідомої опери П. І. Чайковського «Черевички», соло тенора в симфонії «Фауст» Ф. Ліста. Увійшов до книги «Ми з опери», яка була надрукована у Мюнхені1932 р.
Його порівнювали з геніальним Енріко Карузо. Співак також знімався у фільмах.

Фільми за участю Й. Шмідта

У Відні є площа імені Йозефа Шмідта.
В Берліні його ім'ям названо вулицю й музичну школу; на будинку, де він жив, встановлено меморіальну дошку.
23 грудня 1990 р. клопотанням ентузіастів відродження єврейської культури, зокрема педагога Пінкаса Лутінгера, в кінотеатрі «Чернівці» — колишньому Темплі, центральній Синагозі міста, де започаткувався творчий злет співака, Йозефу Шмідту відкрито меморіальну дошку.
У 1992 р. відомий актор Альфред А. Фессбінд видав у Цюриху багатоілюстровану книгу про життя і творчу діяльність великого співака та актора «Йозеф Шмідт».

Восени 2000 р. на «Алеї зірок» у Чернівцях засяяла зірка Йозефа Шмідта.
В січні 2008 року в Тель-Авіві у сквері поблизу будівлі Опери коштом світового співтовариства буковинських євреїв було встановлено меморіальний камінь Й. Шмідту.
 До 115-ої річниці від дня народження видатного оперного співака, талановитого актора Йозефа Шмідта відділ мистецтв підготував інформаційну розвідку по основним життєвим та творчим подіям митця. 


 Йозеф Шмідт прожив коротке, але наповнене творчими здобутками життя. Добра вдача та  великий талант співака  дали можливість залишити по собі справжній спадок  виконаних ролей,  знятих, за його участі, фільмах, видрукованих книгах, в його пам’ять.  
 До  річниці від дня народження видатного оперного співака, талановитого актора Йозефа Шмідта відділ мистецтв провели інформаційний візит «Родом з Буковини» на запрошення  очільниці ГО «Міжнародний фонд встановлення справедливості до жертв нацизму" Ольги Клевчук. Для учасників проекту  проведено творчу розвідку  по основним життєвим та творчим подіям митця та підготовлено відео перегляд записів із співом Йозефа Шмідта  та уривку з фільму «Коли ти молодий, весь світ твій» за його участі. 

Немає коментарів:

Дописати коментар