понеділок, 18 лютого 2019 р.

Якою я побачила сучасну бібліотеку!


ТВОРЧИЙ ЗВІТ


Готфрід Лейбніц якось сказав: «Бібліотеки – це скрабниці всіх багатств людського духу», і я згодна з цією думку, адже за допомогою книг ми можемо спілкуватись з людьми, які жили задовго до нас та ділилися своєю мудрістю через книги, ми можемо відкривати нові світи, життя, фантазії та ідеї.
Попри те, що, на сьогоднішній день, сучасні технології набувають ще більшого поширення і популярною стає електронна книга, все ж «жива» книга залишиться актуальною, не дивлячись ні на що. Адже як можна технікою замінити запах нової книги, шурхіт сторінок, неперевершені ілюстрації та багато чого іншого, що неможливо отримати в електронному варіанті? І, звичайно, як можна відчути ту певну спорідненість з книгою та автором, читаючи книжку з гаджетів?


Я захоплююсь книгами – особливо гарно написаними книгами, які вчать чомусь, коли автор в них розкриває щось нове для тебе, незвідане - the whole new world як можна сказати англійською, і з дитинства мені подобається поринати в цей світ різноманітних сюжетів та мудрості, тому, коли я дізналась, що буду проходити практику в бібліотеці, я безперечно зраділа.
Нам з моєю одногрупницею Марією Павлюк випала нагода проходити практику в Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка  та дізнатись про специфіку роботи цієї установи. Це безперечно незвичний досвід і неперевершена можливість дізнатися про те, чим та як «живе» бібліотека, про те, який шлях проходить книга, щоб знайти своє місце на полиці, а також згодом в руках у читача.


Не дивлячись на те, що я бувала раніше в цій бібліотеці (хоча тоді тільки в якості відвідувача), та приблизно розуміла що і як там відбувається, це місце відкрилось для мене по-новому – з хорошої сторони, і це завдяки нашому чудовому керівнику від цієї бази практики - Шилюк Любові Михайлівні. Вона розповіла нам про роботу не тільки у відділі мистецтв, але і різні цікавинки, пов’язані з роботою всієї установи, відкрила потаємний світ бібліотечного фонду, куди прості читачі не часто можуть потрапити, також розповіла про специфіку класифікації та розташування книг на полицях. І що найцінніше – ділилась з нами своїм досвідом та хорошим настроєм.
Окрім відділу мистецтв, ми мали нагоду ознайомитися з роботою інших відділів бібліотеки, таких як – каталогізування та краєзнавства. Ми з Марією дізналися багато нового про особливості роботи цих відділів, їх важливість та роль у «житті» бібліотеки.
І я вдячна за корисну та цікаву розмову з їх завідувачами - Шарабуряк Ларисою Юріївною та Повержук Раїсою Кононівною, які розповіли не тільки про свою діяльність, але і поділились думками про свою професію та зазначили важливу думку: «Комусь може здатися професія бібліотекаря нудною, нецікавою, але якщо ти любиш свою роботу, вона ніколи не буде одноманітною, головне відчувати, що це твоє». Глибока думка, як на мене, яка може підійти під опис будь-якої іншої професії, адже головне щоб тобі подобалося і неважливо, що інші думають про це.
Варто зазначити, що в наш час, бібліотека стає чимось більшим, ніж просто книгозбірнею, вона стає місцем, де відбувається інформаційний обмін, де реалізовуються ініціативи та надихаються, бібліотека  перетворюється у «простір, в якому відбувається значуща взаємодія». І Чернівецька обласна універсальна наукова   бібліотека ім. М. Івасюка не є виключенням, з впевненістю можна сказати, що вона йде в ногу з часом – працівники ведуть блоги, у кожного відділу він свій, бібліотека надає можливість доступу до віртуальних виставок та довідок, існує електронний каталог і відділ інформаційних технологій та електронних ресурсів
Варто зазначити, що при кожному відділі діють клуби за інтересами. Поміж цього, в бібліотеці проводяться різні заходи у найрізноманітніших формах - літературні вечори, презентації виставок, воркшопи, вечори і багато-багато інших. Ми з Марією мали нагоду відвідати - Воркшоп «Крафтові технології виробництва сиру з локальної сировини», а також брали участь у підготовці та проведенні презентації виставки відомого чернівецького художника Анатолія Житарюка «О жінко, ти світу краса, ти величі мудрість».
Таким чином бібліотека - це не тільки місце, де зберігаються книги, це і місце, де люди можуть знаходити однодумців, розвиватись, та звичайно надихати і відповідно черпати натхнення в один одного.
Для мене ця практика стала неоціненним досвідом у формуванні спеціальних навичок потрібних культурологу, відкриттям чогось нового і в певній мірі незвіданого.
Хотілося би закінчити свою думку ще однією влучною цитатою відомого письменника Ніла Геймана: "Бібліотеки - це свобода. Свобода читати, свобода спілкуватися... Якщо ви не цінуєте бібліотеки, значить, ви не цінуєте інформацію, культуру та мудрість"
Тому залишається тільки сказати: «Наважся на свободу і відкрий для себе новий цілий світ.»
Матеріали підготувала Марина Місяць

Немає коментарів:

Дописати коментар