понеділок, 17 грудня 2018 р.

Буковинському ліжнику бути!


Виставка «Відродження буковинського ліжникарства»


Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно чинного законодавства, спрямовується та координується Міністерством культури України. Задля досягнення мети, фондом щорічно оголошуються конкурси проектів  в декількох культурно-мистецьких номінаціях.

Працівники учбово-методичного центру культури Буковини  написали та  перемогли в конкурсі грантових проектів за підтримки Українського культурного фонду із проектом «Відродження буковинського ліжникарства». Саме через ризик втратити буковинський різновид гуцульського ліжника вирішено обрати  для дослідження цей предмет. Проект покликаний відродити традицію гуцульського ліжника на Путильщині, де колись було його масове виробництво.


Нагадаємо, що ліжники це — ткані вироби з овечої вовни, зазвичай із візерунком, які мають пухнастий ворс з одного або двох боків. Їх ще називають гуцульськими ковдрами. Ліжники поширені в побуті: ними накривають ліжка, лави, вкриваються взимку. Ліжники — це тепло, гарно та корисно. Вони зроблені з натуральної вовни, тому можуть трохи «кусатися». Не варто цього боятися, адже такий природній масаж стимулює кровообіг та покращує самопочуття. Тобто, ліжник насправді потрібен людині. Наприклад директор учбово-методичного центру культури  Буковини Микола Шкрібляк розповів, що ліжник супроводжує справжнього гуцула впродовж всього його життя,  від колиски немовляти до останньої земної дороги, тому зараз надзвичайно важливо відродити цю традицію та передати її нащадкам.
Команда, яка працювала над втіленням проекту підготувала матеріали науково-практичної конференції «Українське ліжникарство: історія, проблеми, перспективи». Розробила набір листівок та тематичний календар "Гуцульський ліжник", де представлені, як автентичні вироби, так і сучасні інтерпретації ліжникової традиції. Також в співпраці з Mamay Media зняли документальний фільм "Гуцульський ліжник", котрий представляє ліжникарську традицію в іменах та фактах. І одним із підсумкових заходів стала колоритна виставка у Чернівецькому обласному Художньому музеї «Відродження буковинського ліжникарства», яка відкрилася  22 листопада.

Вперше на одному майданчику понад 40 ліжників та 7 виробів з ліжникової тканини (сумочки, подушечки, безрукавки, доріжка) з Косівського, Верховинського районів Івано-Франківської області та Путильського району Чернівецької області. Більшість експонатів представлені з приватних та музейних колекцій, але є й  такі, що створені  в рамках виробничої мистецької майстерні по виготовленню ліжників  Творча майстерня проекту  діяла протягом тижня в с.  Яворів, Косівського району, Івано-Франківської області.  За цей час виготовлено 6 ліжників, що і були представлені в експозиції.


Варто зазначити, що на заході були присутні всі учасниці майстерні буковинського ліжникарства  та це, насправді, було чудово, оскільки кожна майстриня змогла поділитися своїми враженнями про участь в проекті, розказати детальніше про вибрані ескізи для ліжників. Щоб заохотити до справи ліжникарства, під час виставки також відбувся майстер-клас. За верстатами, під керівництвом досвідчених майстринь, всі охочі могли спробувати свої сили у даній царині. Окрім цього кожен відвідувач, розглядаючи експонати, міг насолоджуватися чудовою музикою, яка лунала в  обласному Художньому музеї.
Підсумовуючим проектним  заходом стала презентація друкованих видань проекту, а зокрема, наукового дослідження Іванни Олещук та Миколи Шкрібляка «Гуцульський ліжник: дискурс через віки», яка відбулася 30 листопада 2018 року на закритті проекту. 



Cправжнім несподіваним, але дуже радісним, став той факт, що ці видання не йдуть в торгову мережу, а підлягають розповсюдженню між всіма установами культури Буковини.   Обласна універсальна наукова бібліотека ім. М. Івасюка, зокрема відділ мистецтв, вже мають ці видання у фондах відділу і чекають на свого читача!
    Матеріал підготували:  
Олена Дуплава та Марія Катюха



Немає коментарів:

Дописати коментар