четвер, 6 грудня 2018 р.

До ювілею Георгія та Платона Майбородів


 1 грудня  2018 року виповнилося 100 та 105 років від дня народження  відомих українських композиторів Георгія та Платона  Майбородів.


  Творчість Георгія та Платона Майбородів являє собою пісенну естетику українського народу  того часу,  виражає думки та мрії  простого  трудящого люду післявоєнного періоду,  із природнім потягом до землі, з їх народним гумором та мудрістю. 


Пісні, що написані братами вражають своєю ідеальною гармонією мовного та музичного ряду. Це незбагненне диво -  створити мелодію, яка давала нове життя віршам та ставала піснею. А пісня  ставала символом   часу.   В доробку композиторів  є опери, симфонії, сюїти, кантати, оперети, музика до кінофільмів та театральних вистав, але саме жанр пісні прославив їх на увесь світ, адже тільки  «Пісня про рушник» Платона Майбороди перекладена багатьма мовами світу.





 Квартет бандуристок під керівництвом Інни Мокрогуз
 З нагоди ювілею композиторів  відділ мистецтв провів інформаційний візит на кафедру музики ЧНУ ім. Юрія Федьковича.  Бібліотекарка Богдана Сойма знайомила із творчістю композиторів, провела  огляд літератури.   Музичною демонстрацією творчості композиторів стало   виконання студентами кафедри   музики Лепцьо Лілією,  Руснак Наталією та викладачкою кафедри Інною Мокрогуз пісень Григорія та Платона Майбородів: «Запливай же, роженько, весела», «Серенада» та «Димить туман». Із доповненням виступив завідувач кафедри музики, доцент  Вадим Анатолійович Лісовий.



Немає коментарів:

Дописати коментар