понеділок, 22 січня 2018 р.

До 155 -річчя Костянтина Станіславського

РОЗДУМИ ПРО ТЕАТР

Костянтин Сергі́йович Станісла́вський


17 січня 2018 року виповнилося 155 років від дня народження  російського режисера, актора, педагога теоретика театру Костянтина Сергійовича Станіславського - вагомого діяча, мислителя та теоретика театру. Маючи багатющу творчу практику, досвід своїх видатних попередників та схвалення сучасників, Станіславський заклав міцні підвалини новочасної науки про театр, створив школу, направлення у сценічному мистецтві, яке знайшло теоретичне вираження у так званій системі Станіславського.
Народився 5 (17) січня 1863 року, в  Москві(помер 7 серпня 1938, там само) у сім'ї купця і змалку не відчував жодних матеріальних нестатків — міг зосередитись на мистецтві. У юні роки вступив до театрального гуртка, згодом змінив справжнє прізвище (Алєксєєв) на псевдонім — Станіславський, який походить від прізвища одного актора-любителя, чиїм талантом юнак свого часу захоплювався.
 Справжнє прізвище — Алексєєв. Видатний російський режисер, актор, педагог, народний артист СРСР (1936). Засновник Московського художнього театру (МХАТ). Реформатор театру, виробив творчий метод, що здобув назву «система Станіславського».


Творець т. зв. «Системи Станіславського» — комплексу вправ для акторів, який спрямований на якнайкраще психологічне входження у роль. Ця система детально описана у творі «Праця актора над собою» («Работа актёра над собой») (1938).
    
"Олексіївський гурток" -  його  перша спроба організувати театр. Репертуар гуртка складався, головним чином, із перекладних водевілів  та оперет. Він зіграв  в цьому гуртку десятки комедійних ролей зі співами та танцями.
Станіславський – людина, яка увійшла в історію театрального мистецтва, його ідеї сприяли виникненню різних театральних течій, справили величезний вплив на розвиток світового сценічного мистецтва ХХ століття, збагатив світ новими художніми цінностями, розширив межі людського пізнання. За визнанням найбільших майстрів зарубіжної сцени, весь сучасний театр використовує спадщину великого російського режисера.



Зв'язок з Україною
Неодноразово перебував у Києві (19021912 і 1914), виступав на київській сцені з 24 по 30 квітня 1925. Дід К. С. Станіславського П. М. Олексієнко народився в Україні і після одруження переїхав до Москви, де змінив прізвище на Алексєєв.
З нагоди ювілею відділ мистецтв підготував розгорнуту виставку-персоналію «Костянтин Станіславський: роздуми про театр», яка вміщує власні методичні розробки Станіславського в роботі над роллю, в роботі актора над собою, більш детальну інформацію про  творчі зв’язки із видатними режисерами світу, життя, творчий та мистецький доробок митця. Запрошуємо до ознайомлення.

Немає коментарів:

Дописати коментар